Noves teràpies revolucionaran el tractament de la DMAE

Dr. Navarro DMAE blog

Parlem amb el Dr. Rafael Navarro, expert en retina de l'IMO Grup Miranza i Director d'R+D+i de Miranza, sobre la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), actualment, primera causa de pèrdua de visió en més grans de 65 anys .

No et perdis aquesta entrevista, en què el Dr. Navarro explica punts clau de la DMAE.

Com podem saber si tenim DMAE?

És difícil al principi, ja que la visió del pacient sol ser bona malgrat que comença a presentar lesions a la zona central de la retina (la màcula).

A més, per a moltes persones, el símptoma principal de la DMAE és una taca negra al centre de la visió, que impedeix que el pacient vegi correctament. Això no és exactament així, perquè la malaltia el que realment provoca és que no hi hagi nitidesa en la visió central. Per això molts pacients en noten els primers símptomes quan llegeixen o condueixen, ja que, per a aquestes activitats, la visió de detall és imprescindible.

Com es detecta la DMAE?

Podem detectar la malaltia fent una exploració del fons dull, és a dir, de la retina. A partir dels 50 anys, recomanem fer una revisió ocular anual per poder diagnosticar-la a temps, especialment si hi ha antecedents familiars.

Hi ha 2 tipus de DMAE:

  • Seca. És la forma més comuna (al voltant del 85% dels casos). L'evolució és lenta i progressiva.
  • Humida. És la menys freqüent, el seu avenç és més ràpid i agressiu.

Parleu-nos sobre la DMAE humida. Com es tracta?

En els darrers anys, hi ha hagut grans canvis en el tractament de la DMAE humida. Des del 2006, l'abordem amb un tipus de fàrmacs anomenats antiangiogènics, que s'injecten a l'interior de l'ull (injeccions intravítries). És un tractament molt eficaç i que permet de recuperar visió.

És molt important que el pacient sigui constant amb aquest tractament. D'aquesta manera, podem conservar la visió obtinguda a mesura que s'ha aplicat el tractament.

"Fer un seguiment i manteniment correcte de les injeccions intravítries és fonamental per tractar la DMAE humida".

Dr. Rafael Navarro.

dra. anniken burés DMAE
A partir dels 50 anys, és clau fer revisions oculars periòdiques per poder diagnosticar a temps la DMAE.

Quins avantatges té aquest tractament?

Principalment, en destacaria les següents:

1.  És un tractament molt segur. Per això, també es fan servir per tractar altres malalties de la retina.
2.  No sol donar complicacions. En injectar el fàrmac a l'interior de l'ull (i no per via oral, per exemple), evitem danys o afectacions a més parts de l'organisme.
3.  S'estan produint avenços:

  •  Actualment, hi ha quatre tipus de fàrmacs intravitris al mercat i se n'acaba d'aprovar un de nou que es comercialitzarà a Europa a partir del 2023.
  •  Els nous tractaments estan centrats a desenvolupar fàrmacs que actuïn durant més temps a l'ull del pacient, cosa que permetrà reduir significativament el nombre d'injeccions.

En el futur, esperem que el control de la malaltia sigui menys invasiu i, probablement, només caldran una o dues injeccions a l'any.

“Els nous fàrmacs per a la DMAE actuaran més temps a l'ull i injectarem menys vegades a l'any els nostres pacients”.

Dr. Rafael Navarro.

La DMAE seca no es pot tractar, la podem controlar?

Malauradament, actualment, la DMAE seca no té tractament. Tot i això, el pacient pot prendre certs suplements antioxidants que protegeixen la màcula, amb l'objectiu d'alentir l'evolució d'aquesta malaltia.

terapia génica DMAE
Aplicació de la primera teràpia gènica per a la DMAE seca, el juny del 2021.

Hi ha avenços o vies de recerca per a la DMAE seca?

Hi ha en marxa múltiples assaigs clínics amb teràpies gèniques per intentar aturar el progrés de la malaltia i rescatar cèl·lules danyades. En la dècada vinent, apareixeran nous tractaments que canviaran l'evolució de la malaltia i, fins i tot, permetran millorar la visió dels pacients.

De fet, a l’IMO Grup Miranza hem aplicat, recentment, de forma pionera, una teràpia gènica per a la DMAE seca. Hi estem molt esperançats, però hem de ser prudents perquè actualment està en vies de recerca.

Возможно, вас заинтересует