Ull sec: més enllà de la sequedat ocular

La inflamació de la superfície de l'ull, els parpelles i l'educació al pacient centren l'atenció dels experts internacionals reunits a la "Ocular surface masterclass". 

Resumen Thea 2020 1 30 V2 IMO

La inflamació de la superfície ocular, les parpelles i l’educació al pacient van ser tres de les claus en ull sec que van centrar l'atenció dels més de cent experts que es van congregar a l'IMO. Aquesta masterclass internacional va tenir lloc divendres passat, 7 de febrer, i va ser organitzada per Laboratoris Thea, amb la col·laboració de l’European Society of Cornea, Ocular Surface Disease Specialists (EuCornea), la Film and Ocular Surface Society (TFOS) i l’IMO.

1. La inflamació, signe universal d'ull sec

Es calcula que, aproximadament, el 90% de les persones amb ull sec pateixen una inflamació crònica de la superfície ocular i, el 10% restant, la sofreix de manera aguda. De fet, “actualment, sabem que existeix una correlació entre el grau d'inflamació que presenten els pacients i la gravetat del cas”, explica la Dra. Miriam Barbany, especialista del Departament de Còrnia, Cataractes i Cirurgia Refractiva de l’IMO i coordinadora científica de la trobada. Així mateix, es tracta d'un factor que s’ha de tenir en compte quan s’aborden casos de pacients amb ull sec, ja que “la inflamació no sols afecta la pel·lícula lacrimal, que s’encarrega de protegir l'ull d'agents externs i de lubrificar-lo, sinó que també pot alterar les fibres nervioses de la còrnia, de manera que porta a un empitjorament del grau d'ull sec”, afegeix Barbany. En aquest sentit, “tractar la inflamació és essencial per trencar el “cercle viciós” de l'ull sec i aconseguir que la malaltia remeti eficaçment. En aquests moments, apart d'instil·lar llàgrimes artificials o altres lubrificants oculars, es recomana el consum d'àcids grassos omega-3 i omega-6, moltes vegades combinats amb l'ús d'esteroides, que permeten aconseguir que la inflamació remeti”, explica l’oftalmòloga.

2. Les malalties de les parpelles, estretament relacionades amb l'ull sec

Les glàndules de meibomi, òrgans situats en les vores de les parpelles i responsables que les llàgrimes s'evaporin correctament, són essencials per mantenir la pel·lícula lacrimal en condicions òptimes. De fet, “la seva disfunció s'associa a entre el 55% i el 86% dels casos d'ull sec, ja sigui perquè aquesta alteració causa directament la sequedat ocular o perquè sorgeix a conseqüència de la inflamació crònica que afecta la superfície de l'ull”, aclareix el Dr. José L. Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataractes i Cirurgia Refractiva de l’IMO i també coordinador científic de la trobada. Una altra de les malalties que poden causar ull sec és la blefaritis (inflamació de la vora de la parpella): “Aquest trastorn ocasiona alteracions en la producció de llàgrimes, com ara un dèficit o una mala qualitat d'aquestes”, continua Güell. Per tot això, “durant la masterclass hem incidit en la importància d'abordar el tractament d'aquestes malalties, estretament lligades a l'ull sec. En aquests casos, és important pautar la teràpia pas a pas, abordant en primer lloc la causa de la malaltia palpebral i, a continuació, tractant l'ull sec amb lubrificants palpebrals (llàgrimes artificials o pomades) i, de ser precís, amb antiinflamatoris i altres estratègies semi-quirúrgiques, segons la gravetat i tipologia de cada cas”, matisa l'oftalmòleg.


La infamació de la superfície ocular, les parpelles i l'educació a l'pacient, clau per a l'abordatge de l'ull sec

3.Educar el pacient, clau per a l'èxit del tractament

Un altre dels aspectes essencials per abordar l'ull sec és l'educació al pacient, tal com indica Barbany: “El pacient ha de ser conscient de la seva malaltia, així com de la forma adequada d'utilitzar el tractament. A vegades, les llàgrimes artificials no ofereixen bons resultats perquè el pacient no sap com instil·lar-les correctament. En aquests casos, com a oftalmòlegs tenim l'obligació de guiar-lo en el procés marcant, per exemple, els horaris o situacions en què hauria d utilitzar el col·liri o entenent la seva casuística i hàbits”.

Tot això, amb l'objectiu de mantenir la pel·lícula lacrimal “a ratlla”, ja que “de no tractar-se correctament, l'ull sec pot causar complicacions o altres malalties oculars, com ara úlceres, infeccions o una disminució significativa de la qualitat de vida dels qui en pateixen”, conclou l'especialista.

 

 

 

Возможно, вас заинтересует