Ecografies a l'oftalmòleg

Les tècniques amb ultrasons, en l'aplicació ocular de les quals l’IMO és pioner, permeten veure estructures de l'ull ocultes en exploracions i proves diagnòstiques convencionals.

prova ecografia ocular

Tot i que l'ecografia és un dels mètodes de diagnòstic per imatge més utilitzat en medicina, sobretot en àrees com la ginecologia o la cardiologia, són moltes les persones que se sorprenen quan se'ls indica aquesta prova en la consulta d'oftalmologia. "Avui dia, continua sent l'única tècnica que ens permet veure el fons d'ull en alguns pacients amb opacitats corneals severes, cataractes molt denses o hemorràgies grans", explica la Dra. Cecilia Salinas, especialista de l'IMO.

Segons Salinas, "gràcies als nous protocols d'exploració ecogràfica, podem saber la ubicació exacta d'un cos estrany a l'interior de l'ull i detectar anomalies que abans passaven desapercebudes (per exemple, adherències perifèriques a la retina)". D'aquesta manera, la informació aportada pels ultrasons és especialment útil en el maneig de patologies com ara la retinopatia diabètica o el despreniment de retina, traumatismes i tumors oculars.

Biomicroscòpia ultrasònica especialitzada

A més de l'ecografia convencional per avaluar el pol posterior de l'ull (ecografia B), l’IMO és un dels pocs centres que empra aquest mètode diagnòstic per visualitzar també l'anatomia del segment anterior, que requereix una tècnica ecogràfica específica: la biomicroscòpia ultrasònica. La Dra. Salinas destaca que, "a diferència d'altres proves que es fan a la consulta de l'oftalmòleg, com ara la fotografia amb làmpada de fenedura o la tomografia de coherència òptica (OCT-anterior), els ultrasons poden travessar el pigment de l'iris (la part de color de l'ull) per veure què hi ha darrere, que si no queda ocult".

Per aquesta raó, la biomicroscòpia ultrasònica és de valor important en l'estudi dels mecanismes relacionats amb el glaucoma, sobretot d'angle tancat/estret. "Permet determinar si el tancament angular es deu, per exemple, a un engrossiment del cos ciliar (estructura situada a la base de l'iris) o a una cataracta de grans dimensions, cosa que ajuda els especialistes a decidir l'estratègia terapèutica més efectiva".

angle amb ecografia biomicroscòpia ultrasònica

Comparativa de l'angle ocular normal vs. estret a partir de les imatges obtingudes amb la biomicroscòpia ultrasònica.

Una altra aplicació característica d'aquest tipus d'ecografia és la detecció i el seguiment de quists, que es poden distingir així de tumors del segment anterior com el melanoma d’iris. La biomicroscòpia ultrasònica també s'utilitza per corroborar la posició de lents intraoculars implantades en cirurgia refractiva o cirurgia de cataracta i, d'altra banda, en patologies en les quals la còrnia es torna opaca, com ara l'anomalia de Peters (malformació del globus ocular responsable del 40% de les opacitats corneals congènites).

Ecografia: Innòcua i còmoda per al pacient

Les tècniques ecogràfiques es poden fer tant en adults com en nens i són mínimament invasives, sense efectes secundaris. Es duen a terme a la consulta, amb el pacient estirat i aplicant unes gotes anestèsiques per evitar qualsevol molèstia pel contacte del transductor d'ultrasons amb l'ull. Atès que es tracta d'una exploració dinàmica (dura entre 10 I 15 minuts), és important que la practiqui un oftalmòleg expert en el procediment i en la interpretació dels resultats. Les imatges s'obtenen a temps real i en alta resolució.

 

Возможно, вас заинтересует