L’ull diabètic. Guia de prevenció de la salut ocular en pacients amb diabetis

Sobre la guia

Contingut

 • La retinopatia diabètica
  • Per què es produeix?
 • Com fer front a la retinopatia diabètica?
  • Símptomes
  • Prevenció
  • Calendari de visites recomanat
  • Abordatge integral
  • Tratactament

Portada de la guia L'ull diabètic

Descarrega't la guia "L'ull diabètic"

La retinopatia diabètica

La diabetis és una malaltia que afecta el 13% de la població espanyola, una alta prevalença que va en augment i que la converteix en la malaltia metabòlica més freqüent. Un mal control de la patologia, que sol avançar de manera lenta i silenciosa, pot derivar en complicacions que afecten seriosament la qualitat de vida d'aquests pacients, el risc de pèrdua severa de visió dels quals és 25 vegades superior al de la resta de la població.

Una de les complicacions principals de la diabetis és la retinopatia diabètica, una malaltia que s'ha convertit en la primera causa de ceguesa irreversible en edat laboral als països industrialitzats, encara que és evitable en un 90% dels casos amb un tractament precoç i adequat. S'estima que més de la meitat dels pacients diabètics amb 15 o més anys d'evolució de la malaltia presenten algun grau d'alteració vascular de la retina i que gairebé tots els que porten més de 30 anys amb la malaltia mostren signes de retinopatia diabètica. Per retardar-ne l’aparició o millorar-ne el pronòstic, la implicació dels pacients és fonamental.

Com fer front a la retinopatia diabètica?

diabetis-prevencioSón fonamentals les exploracions periòdiques de la retina (com a mínim anuals), que, juntament amb un estricte control metabòlic i amb l'adopció d'hàbits saludables, eviten pèrdues importants de visió a causa de la diabetis. 

Per retardar l'aparició de la retinopatia diabètica o millorar-ne el pronòstic és fonamental la implicació dels pacients. Els especialistes recomanen: 

 • Realitzar un control metabòlic estricte dels factors de risc: glucèmia, pressió arterial i lípids plasmàtics
 • Adoptar hàbits de vida saludables i evitar l'obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme
 • Sotmetre's a una prova de fons de l’ull un cop l'any i intensificar les revisions oculars en cas que es detecti algun problema, segons les indicacions de l'especialista

Calendari de visites recomanat

En línies generals, aquest és el calendari de visites oftalmològiques recomanat per a pacients diabètics, en funció del tipus de diabetis, del temps d’evolució i del grau de retinopatia diabètica (amb edema macular o sense):

Sense sospita de retinopatia diabètica

calendari de visites diabetis

Amb retinopatia diabètica

calendari visites retinopatia diabètica

(*) Si no requereix tractament.

Abordatge integral

A més de la implicació dels pacients, la col·laboració entre oftalmòlegs, optometristes, endocrinòlegs i educadors en diabetis també és clau per a un manejament integral de la patologia i de les seves complicacions oculars i per evitar que arribin a fases severes.

Tractament

Existeixen diferents opcions terapèutiques, segons la zona afectada i el grau de desenvolupament de la malaltia:

 • Fotocoagulació amb làser tèrmic per al tractament de la retinopatia proliferativa i d’alguns edemes maculars.
 • Vitrectomia: cirurgia que extreu el gel vitri i que s’utilitza en cas d’hemorràgia vítria densa i/o de traccions a la retina.
 • Injeccions intravítries: s’injecten fàrmacs de manera local a l’humor vitri per reduir l’edema macular diabètic. Actualment, existeixen diferents tipus de fàrmacs.

diabetes-prevencion-tratamiento

La progressió de la retinopatia diabètica és evitable en un 90% dels casos amb un tractament precoç i adequat.

Возможно, вас заинтересует