Nou implant intraocular com a alternativa a l'ús diari de gotes en pacients amb glaucoma

La Fundació IMO participa en un assaig clínic en fase III d'un dispositiu d'alliberament sostingut de fàrmacs que, fins ara, ha demostrat reduir la pressió ocular en prop del 80% dels pacients

El glaucoma, primera causa de ceguesa irreversible en el món, és una malaltia degenerativa del nervi òptic amb la qual conviuen al voltant d'un milió de persones a Espanya i que, malgrat que no té cura, sí que es pot intentar controlar per frenar-ne la progressió. Segons la Dra. Elena Arrondo, del Departament de Glaucoma de l'IMO, "això comporta un tractament crònic que repercuteix en la qualitat de vida dels pacients i l'impacte del qual busquem reduir mitjançant noves estratègies", com els sistemes d’alliberament sostingut de fàrmacs, que també s'estan desenvolupant per a patologies de la retina com la DMAE o la retinopatia diabètica.

En el cas del glaucoma, l'avenç més destacat en aquesta línia ve de la mà de Bimatoprost SR, un implant biodegradable que, mitjançant una injecció intracameral, es col·loca en l'angle que formen la còrnia i l'escleròtica amb l'iris (angle iridocorneal). Des de l'interior de l'ull, va segregant, al llarg d'uns sis mesos, petites dosis d'aquest medicament utilitzat per abaixar la pressió ocular.

Efectes prolongats

L'eficàcia d'aquest dispositiu en pacients amb hipertensió ocular o amb glaucoma d'angle obert s’està testant actualment en un assaig clínic en fase III promogut per Allergan i en el qual participa la Fundació IMO  amb altres centres d'Estats Units i d'Europa. Com destaca la Dra. Arrondo, investigadora principal de l'estudi que s'està duent a terme a l'Institut, "és la primera vegada que un dispositiu d'alliberament sostingut per a aquesta patologia arriba a provar-se en la fase prèvia a la comercialització, després dels inputs positius que s'han obtingut en les etapes anteriors". En aquest sentit, els resultats de les fases I i II, publicats a finals del 2015, han demostrat una reducció significativa de la pressió ocular en un 71% dels casos als 6 mesos de la injecció i en un 92% als 4 mesos, de manera que la majoria de pacients no han necessitat tornar a tractar-se o teràpia de rescat.

Bimatoprost SR està especialment indicat en pacients amb intolerància als col·liris, l'aplicació reiterada dels quals pot acabar danyant la superfície ocular i provoca que prop d'un 40% dels casos deixin el tractament

Continuïtat del tractament

Com a conseqüència, l'implant Bimatoprost SR es presenta com una alternativa a l'ús diari de gotes per tractar farmacològicament el glaucoma, ja que evita la toxicitat a la superfície ocular que pot provocar la instil·lació de col·liris hipotensors a llarg termini i que pot generar intolerància, la qual cosa causa inflamació i molèsties, com ara ull vermell, llagrimeig, sensació de cos estrany, etc.

Aquests símptomes, sumats a la dificultat de ser constant i de no oblidar-se cap dosi, influeixen de manera negativa en el compliment de la prescripció mèdica, fet que explica que fins un 40% dels pacients tinguin una baixa adhesió al tractament. "Aquest és un problema endèmic en patologies cròniques i d'avenç silenciós com el glaucoma, que no només repercuteix en una resposta pitjor a la teràpia sinó també en un increment dels costos sanitaris", alerten els experts, que coincideixen en la importància de "trobar noves solucions a les necessitats i als reptes que han d'afrontar les persones amb la malaltia". La dosificació del tractament mitjançant dispositius d'alliberament sostingut permet superar aquestes barreres i fer que l'èxit en els resultats sigui menys dependent de la responsabilitat dels pacients.

Возможно, вас заинтересует