Diabetis i visió: la retinopatia diabètica

La retinopatia diabètica, principal complicació de la diabetis, és la primera causa de ceguesa irreversible en edat laboral, però si es detecta i es tracta de manera precoç es pot prevenir la pèrdua greu de visió en la majoria de casos.

La retinopatia diabètica, principal complicació de la diabetis, és la primera causa de ceguesa irreversible en edat laboral, però si es detecta i es tracta de manera precoç es pot prevenir la pèrdua greu de visió en la majoria de casos. Per això, amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, que és el 14 de novembre, l’IMO recorda algunes de les principals claus de prevenció d’aquesta patologia retinal lligada a la diabetis, els pacients de la qual tenen 25 vegades més possibilitats de perdre totalment la visió que no la resta de població. Fer-se revisions periòdiques, seguir un control metabòlic estricte dels factors de risc (glucèmia, pressió arterial, etc.) i adoptar hàbits de vida saludables resulta bàsic per mantenir a ratlla la diabetis i frenar l’avenç de la retinopatia diabètica, que sol ser asimptomàtica a la fase inicial. A mesura que la malaltia va avançant, es poden produir els símptomes següents:

  • Visió borrosa i pèrdua gradual d’agudesa visual
  • Taques o “mosques volants”
  • Ombres o àrees de visió perdudes
  • Dificultats en la visió nocturna

Qualsevol d’aquests signes d’alerta ens ha de fer anar immediatament a visitar l’especialista, ja que el diagnòstic precoç determinarà el grau d’efectivitat del tractament, que pot ser:

  • Fotocoagulació amb làser (quan no hi ha hemorràgia a l’humor vitri)
  • Injeccions intravítries
  • Vitrectomia (quan l’hemorràgia és greu i hi ha molta sang a l’espai vitri)

Augment alarmant de la diabetis El Dia Mundial de la Diabetis va ser instaurat per la IDF i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1991 com a mesura per intentar respondre a l’alarmant augment de casos de diabetis al mòn i el 2007 Nacions Unides va convertir el 14 de novembre en un dia oficial de la salut. Tal com es recull a la pàgina de la IDF, el propòsit del Dia Mundial de la Diabetis és “fer conèixer les causes, els símptomes, el tractament i les complicacions associades a la malaltia”. Aquest dia serveix per recordar-nos que “la incidència d’aquesta greu afecció va en augment i que aquesta tendència continuarà si no emprenem accions des d’ara mateix per prevenir aquest enorme creixement”. Si el 2011 afectava 366 milions de persones arreu del món, es calcula que aquesta xifra augmentarà fins a 552 milions el 2030, segons dades de la International Diabetes Federation (IDF). Gràfics elaborats pel Departament de Retina i Vitri de l’IMO i El Periódico

Возможно, вас заинтересует