Cuidar la salut ocular tant a l'hivern com a l'estiu

El Dr. Daniel Elies exposa algunes de les claus sobre la protecció dels ulls durant aquestes estacions de l'any. 

El Dr. Elies ofereix les claus per gaudir d'una bona salut ocular tot l'any

Si bé ens hem de preocupar de la nostra salut ocular durant tot l’any, hi ha dos períodes en els quals cal extremar les precaucions: l’estiu, que és quan fem més activitats a l’exterior, com ara excursions a la platja o a la muntanya, i a l’hivern, especialment per la pràctica d’esports a la neu. L’especialista en còrnia de l’IMO destaca la importància de protegir la visió tant de la sobreexposició a la radiació UV, que és la franja de llum més patògena per als ulls, com de l’excés de lluminositat exterior.

Cal tenir en compte que, a més del sol i de la llum directa, els ulls també reben la llum provinent del reflex de l’aigua o de la neu, per la qual cosa és especialment important protegir-los amb les ulleres de sol adequades. “Si tenim previst passar un dia a la platja o a la muntanya, és més que recomanable portar ulleres de sol, de la mateixa manera que ja és impensable passar un dia a la platja i no protegir la pell amb crema solar”, afirma el Dr. Elies.

“Els nens haurien d’acostumar-se a les ulleres de sol des de ben petits”

En el cas de la salut ocular durant la infància, la protecció és més important encara. La visió dels petits és més sensible que la dels adults perquè, com que encara estan en fase de creixement, els òrgans són més “tendres” i, a més, la dosi de radiació pot acumular-se. Una recomanació és que els pares acostumin els fills a les ulleres de sol des d’edats ben primerenques, de manera que quan tinguin 8 o 10 anys ja estiguin habituats a dur-les, amb tots els beneficis que això comporta.

Així mateix, l'ull clar és el que té menys pigment marró i que, en principi, i amb la mateixa quantitat de radiació, els ulls clars estan menys protegits que no pas els foscos. No obstant això, també va remarcar la distinció entre la pigmentació de l’ull i la sensibilitat personal: una persona d’ulls clars pot sentir-se menys molesta davant la llum del sol que no pas una altra d’ulls foscos, tot i que no és el més habitual.

“És millor no dur ulleres de sol abans que dur-ne de mala qualitat”

L'especialista també va destacar la importància d’adquirir ulleres de sol exclusivament a òptiques o a centres que garanteixin la qualitat dels seus productes. De les ulleres de sol cal tenir-ne en compte dos aspectes: el filtre de llum per pal•liar la lluminositat i el filtre de rajos UV, que és el que protegeix els ulls des del punt de vista mèdic, de la part lesiva de la llum del sol.

“Si ens posem unes ulleres de sol de mala qualitat, farem més mal als ulls que no pas si no ens en posem”, afirma el Dr. Elies. “Quan posem un filtre fosc per protegir de la lluminositat, aconseguim que les pupil•les s’obrin més perquè entri més llum, de manera que si les ulleres no protegeixen dels rajos UV, n’entren més i poden cremar-nos els ulls. Una manera d’assegurar-se que les ulleres de sol compleixen els estàndards de qualitat és fixar-se si porten la marca CE”, conclou l’oftalmòleg de l’IMO.

“Tots ens hauríem de posar llàgrimes artificials als ulls un o dos cops al dia”

Sobre l’ús de llàgrimes artificials als ulls, el Dr. Elies els atribueix un paper més protector que no pas curatiu.“Podria dir-se que és com una crema hidratant: hidratem la pell perquè no es talli i perquè estigui sana. És un paper equivalent al que té la llàgrima artificial respecte de l’ull”.

A més, l'oftalmòleg considera que seria bo que tots ens poséssim llàgrima artificial un o dos cops al dia, especialment quan les circumstàncies ambientals accelerin l’evaporació de la llàgrima (aire condicionat o calefacció, molt de vent, passar moltes hores davant de l’ordinador, el clor de les piscines, etc.). Totes aquestes mesures (l’ús d’ulleres de sol, de llàgrimes artificials, etc.) tenen un efecte protector en els ulls i ajuden a conservar-los millor i durant més temps per frenar el procés de deteriorament. Uns hàbits que, sens dubte, ens ajudaran a gaudir d'una bona salud ocular tot l'any. 

Возможно, вас заинтересует