A l’estiu…, et protegeixes prou els ulls?

Crema solar, una gorra per evitar insolacions, aigua per mantenir-nos hidratats… Totes aquestes mesures, importantíssimes, les prenem gairebé per instint quan arriba l’estiu per gaudir del sol sense riscos, però sabies que els ulls també necessiten cures especials en aquesta època de l’any?

protegeix-te els ulls

Cal tenir cura de la visió durant tot l’any, però si hi ha una estació en la qual hem de prestar especial atenció als ulls i ser molt seriosos a l’hora de prendre precaucions per protegir-los és a l’estiu. Des de l’IMO volem que gaudeixis del sol i de totes les refrescants activitats que pots dur a terme durant les vacances estivals amb la màxima seguretat per als teus ulls. Les mesures que hauries d’adoptar en aquesta època per cuidar la visió són tan simples com eficaces.

Sota el sol: protegeix-te els ulls tant com et protegeixes la pell

L’estiu és l’època de més radiació solar. Això significa que els rajos ultraviolats (UV) tenen un índex especialment elevat en aquesta estació i que això es tradueix en més capacitat per produir lesions a les àrees sensibles del cos. Aquests són els principals problemes que pot causar l’exposició als rajos UV en els ulls:

Queratitis actínica

Apareix després d’una exposició prolongada dels ulls al sol sense la protecció adequada.

 • Quins símptomes té?
  Dolor, fotofòbia (intolerància anormal a la llum), llagrimeig i ull roig. Aquests símptomes solen allargar-se un o dos dies i desapareixen sense deixar seqüeles.
 • Com ens en podem protegir?
  Fent servir ulleres de sol homologades amb filtres UV. Com a protecció addicional, especialment en nens, també pot contemplar-se l’ús d’una gorra amb visera.

Degeneracions conjuntivals

La més estesa és el pterigi, un creixement anormal de la conjuntiva damunt la còrnia que es produeix sobretot per exposició solar i sequedat i que, en conseqüència, apareix més sovint en persones que fan activitats a l’aire lliure. Es presenta com una zona elevada blanquinosa al marge intern i/o extern de la còrnia.

 • Quins símptomes té?
  Es tracta d’una anomalia indolora amb uns símptomes que depenen sobretot de la mida de la lesió. Les lesions petites poden ser asimptomàtiques, però a mesura que creixen poden generar molèsties a la superfície ocular, com ara ull sec, llagrimeig o sensació de cos estrany. Cal vigilar amb el pterigi perquè en casos greus pot arribar a comprometre la visió.
 • Com ens en podem protegir?
  Com en el cas de la queratitis, fent servir ulleres de sol homologades amb filtres UV. I com a protecció addicional, especialment en nens, fent servir també una gorra amb visera.

Altres afeccions

Tot i que apareixen amb menys freqüència que la queratitis o les degeneracions conjuntivals, els rajos UV també poden produir afeccions de la retina o fins i tot accelerar el procés de cataractes. La mesura preventiva tant en aquesta afecció com en qualsevol altra de provocada o agreujada per l’acció de la radiació solar és l’ús d’ulleres de sol homologades amb els filtres corresponents.

gafas de sol homologadas

Per protegir la vista del sol, la millor solució és fer servir ulleres que filtrin els rajos UV. Compte, però, perquè han de ser homologades.

Piscines: compte amb el clor

El clor és un agent imprescindible per mantenir la salubritat de les piscines, gràcies a la seva acció desinfectant. Tanmateix, un excés de clor pot resultar perjudicial per als ulls i, fins i tot quan la proporció de clor és l’adequada, en algunes persones aquest element pot produir irritació ocular, que normalment no es manifesta de manera immediata, sinó al cap de mitja hora de bany.

Un altre risc de les piscines és la proliferació del bacteri acanthamoeba, un organisme cel•lular que afecta els portadors de lents de contacte i que produeix queratitis. Finalment, l’excés de clor o el bany en aigües insuficientment tractades multiplica el risc de contreure conjuntivitis.

 • Com ens en podem protegir?
  La principal mesura preventiva consisteix a evitar el contacte directe de l’ull amb l’aigua fent servir ulleres de natació o de buceig que aïllin l’ull hermèticament. Si se sospita que patim conjuntivitis (enrogiment, picor, sensació de cos estrany, inflamació de parpelles, llagrimeig i secrecions, entre altres símptomes), el millor és acudir a l’oftalmòleg perquè determini l’origen de la malaltia i estableixi el tractament adequat. Recordem que la conjuntivitis és molt contagiosa, per la qual cosa cal prendre precaucions per evitar transmetre-la a altres persones.

Més recomanacions que convé tenir en compte per evitar les infeccions oculars a les piscines:

 1. No compartir tovalloles ni cap altra mena de roba o d’objecte que pugui estar en contacte amb els ulls.
 2. Evitar tocar-se els ulls amb les mans.
 3. Evitar el bany en zones sense senyalitzar o sense condicionar.
 4. És convenient no fer servir maquillatge a la zona de bany.

Els ulls també necessiten una cura especial a l’estiu. Seguint unes quantes recomanacions molt senzilles, podràs gaudir del sol amb la seguretat que no et farà mal a la vista.

Aire condicionat: perill de sequedat d’ulls

Quan el termòmetre puja insistentment, és inevitable que la majoria de llocs tancats tinguin posat l’aire condicionat, i sovint programats amb temperatures més baixes del que seria estrictament necessari. Cal vigilar amb l’aire condicionat perquè resseca més els ulls que la calefacció. Dins dels avions, per exemple, l’ambient és més sec que al desert.

D’altra banda, l’estiu és també època d’al•lèrgies oculars, sobretot les causades pel pol•len de l’herba, els símptomes de les quals són bastant semblants als que produeix l’ull sec.

 • Com ens en podem protegir?
  La millor solució contra la sequedat produïda per l’aire condicionat és fer servir llàgrimes artificials sense conservants. D’altra banda, encara que els símptomes oculars de l’al•lèrgia siguin molt semblants als que produeix la sequedat ocular, és important distingir bé totes dues patologies perquè tant les mesures preventives com els tractaments són diferents. Per ampliar informació sobre aquest tema, pots consultar l’article Com distingir la sequedat ocular d’una al•lèrgia?, amb les declaracions del Dr. Óscar Gris, del Departament de Còrnia i Cirurgia Refractiva de l’IMO.

Cuida també els ulls més importants de tots: els dels teus fills

Per acabar, volem insistir en la idea que, si ja és important que els adults dediquem una mica més d’atenció a la nostra vista durant l’estiu, en el cas dels nens adoptar mesures de prevenció pot ser decisiu, ja que els seus ulls són molt més sensibles a la llum del sol a causa del fet que el seu cristal•lí filtra amb menys eficàcia que el cristal•lí d’un adult.

A més, els nens són els qui estan més temps a l’aigua de piscines o platges, o jugant a l’aire lliure; fer-ho sistemàticament sense cap tipus de protecció als ulls pot derivar a la llarga en l’aparició de cataractes abans d’hora. Per això és imprescindible adoptar mesures per protegir els ulls dels més petits també –i sobretot– a l’estiu.

Возможно, вас заинтересует