Més de 100 professionals es troben aquest cap de setmana a l’IMO per parlar de baixa visió i de rehabilitació visual

“L’objectiu de la SEEBV és poder arribar a tots els pacients que necessiten tractament i assegurar-nos que ningú no perd independència ni autonomia per no haver tret el màxim profit d’aquesta resta visual que encara conserva”. Carol Camino, presidenta de la SEEBV i responsable de l’àrea de baixa visió de l’IMO

L’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) acull a partir de demà i fins diumenge més d’un centenar de professionals de la visió, la majoria òptics optometristes, a les 2es Jornades de Baixa Visió i Rehabilitació Visual, organitzades per la Societat Espanyola d’Especialistes de Baixa Visió (SEEBV).

La investigadora Celia Sánchez Ramos obrirà les jornades amb una conferència inaugural sobre la fototoxicitat i la seva “invasió creixent” a través de dispositius com ara tauletes digitals, telèfons intel•ligents o llums led.

A l’acte d’inauguració, que estarà presidit per Carles Domingo, comissionat de Relacions Institucionals de l’Ajuntament de Barcelona, Carol Camino, presidenta de la Sociedad Española de Especialistas de Baja Visión, el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO, Alfons Bielsa, president del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya i Juan Carlos Martínez Moral, president del Consell General de Col•legis d’Òptics-Optometristes, es presentaran els últims avenços oftalmològics per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la baixa visió i s’exposaran les principals patologies relacionades amb aquest problema creixent, que es preveu que augmenti més d’un 25% els propers 20 anys a causa, fonamentalment, de l’increment de la longevitat, si bé pot presentar-se a qualsevol edat, per motius genètics o hereditaris, entre d’altres.

Actualment, a Espanya hi ha més de 2 milions de persones que pateixen baixa visió i que no han rebut tractament per rehabilitar aquesta resta de visió que encara conserven, cosa que els ajudaria a millorar la qualitat de vida. Segons l’OMS, a Europa hi ha uns 20 milions d’afectats i al món la xifra supera els 45 milions.

Es tractaran temes com la baixa visió pediàtrica, l’estimulació visual, la rehabilitació en baixa visió per dany cerebral o els nous descobriments i teràpies relatives a la fototoxicitat retinal

Durant les jornades, els experts exposaran els avenços tecnològics en solucions, dins del camp de l’òptica i de l’optometria, que permeten la rehabilitació visual i la recuperació de part de la visió amb el consegüent augment de la qualitat de vida dels pacients. Entre altres temes, es tractaran la baixa visió pediàtrica, l’estimulació visual, la rehabilitació en baixa visió per dany cerebral o els nous descobriments i teràpies relatives a la fototoxicitat retinal.

La trobada també oferirà un testimoni d’un pacient amb retinosi pigmentària, que exposarà les seves vivències com a afectat per la baixa visió. A les jornades hi haurà professionals de reconegut prestigi internacional, com Celia Sánchez Ramos, doctora en medicina preventiva i salut pública i doctora en ciències de la visió, llicenciada en farmàcia i diplomada en òptica i optometria, i recentment investida doctora “Honoris Causa” per la Universidad Internacional Menéndez Pelayo pel seu suport a la translació del coneixement científic a la societat, que farà la conferència inaugural sota el lema “Com i en quina mesura afecta la fototoxicitat a la baixa visió”.

Fundadora i investigadora del Laboratori de Neurocomputació i Neurorobòtica, la Dra. Sánchez Ramos és inventora de 13 famílies de patents relacionades amb la neuroprotecció retinal, la biometria ocular i la seguretat viària. L’any 2009 va ser nomenada “Millor Inventora Internacional” per l’Organització de Nacions Unides (ONU) i el 2010 va obtenir el Gran Premi a la Millor Invenció Internacional. Entre els seus avenços a l’àrea de ciències de la visió destaca la patent de les lents de filtre òptic groc que suposen un canvi de paradigma al món de l’òptica, en passar de l’òptica refractiva a la preventiva. Una altra de les ponents destacades de les jornades és la Dra. Ana María Pérez, biòloga, optometrista i especialista en rehabilitació visual per la Universitat de Houston, que desenvolupa la seva tasca als Estats Units, on centra la seva activitat en l’àmbit escolar, ajudant nens amb problemes visuals a obtenir les eines i les habilitats necessàries per poder desenvolupar les seves vocacions i educació en el futur.

L’objectiu del congrés és arribar a tots els pacients que necessitin tractament perquè aprofitin la resta visual que encara conserven

Segons Carol Camino, presidenta de la SEEBV i responsable de l’àrea de baixa visió de l’IMO, “un cop més, reunim els millors professionals per formar-nos i avançar en un camp encara molt desconegut per la societat. L’objectiu de la SEEBV és poder arribar a tots els pacients que necessitin tractament i assegurar-nos que ningú no perd independència ni autonomia per no haver tret el màxim profit d’aquesta resta visual que encara conserven”.

La Sociedad Española de Especialistas de Baja Visión és l’organització que concentra més professionals dedicats a la baixa visió i a la rehabilitació visual. Entre els seus principals objectius hi ha la prevenció de la baixa visió a través de la tasca divulgativa, la informació i els protocols clínics homologats per al tractament dels pacients i la investigació en el camp de l’òptica i l’optometria amb l’objectiu de millorar els resultats de la rehabilitació visual.

Возможно, вас заинтересует