El 18% dels afeccionats a l’esport creu que la visió afecta el seu rendiment esportiu

L’edat i la falta de llum són els dos factors que més perjudiquen, i el fet de dur ulleres o lentilles és el que més molesta, segons una enquesta de l’IMO

Un 18% de les persones que practiquen esport de manera habitual creu que el seu estat visual afecta, en més o menys mesura, la pràctica esportiva, segons una enquesta realitzada per l’IMO entre 500 persones, un 90% de les quals aficionades a l’esport. La majoria addueix dificultats per veure nítidament la pilota, principalment a causa de l’edat o de la manca d’il•luminació. Altres entrevistats consideren un handicap el fet d’haver de practicar una determinada disciplina fent servir ulleres graduades o lentilles, de las quals preferirien prescindir.

Laura González, optometrista de l’IMO: “Més del 80% dels estímuls que rebem són a través de la visió. Això és especialment important en l’esport.”

D’altra banda, només un 26% afirma protegir-se els ulls mentre fa esport, tot i que, en general, aquesta protecció es redueix, sobretot, a l’ús d’ulleres de sol. La utilització d’ulleres esportives, lleugeres i irrompibles, que salvaguarden els ulls de possibles contusions o cops de pilota, és un costum poc estès al nostre país, malgrat que és molt recomanable. De fet, una de les persones entrevistades afirma haver tingut problemes oculars seriosos en haver rebut un cop de pilota mentre practicava esport. Finalment, la majoria dels enquestats diuen haver anat alguna vegada a l’oftalmòleg (77%), principalment per una revisió rutinària (57%) o relacionada amb graduació o amb problemes refractius (19%). Un 8% afirma haver-hi anat per algun altre problema ocular, com ara conjuntivitis, accident o lesió o pressió intraocular alta, i un 6% per haver notat algun símptoma, com ara disminució de visió, visió borrosa, mal de cap o dificultats per llegir. L’enquesta es va fer entre 500 persones durant l´ Open Banc Sabadell ’61 Torneig Comte de Godó, que es va fer a finals del passat mes d’abril a Barcelona. El 42% dels entrevistats tenia entre 20 i 40 anys i el 90% va afirmar que practicava habitualment una o més disciplines esportives, entre les quals destaquen el tennis (49%), el futbol (11%), el pàdel (7%) o l’esquí (5%)

Visió esportiva

A més de respondre l’enquesta, aquestes 500 persones van poder posar a prova la seva “visió esportiva” mitjançant un seguit de proves amb les quals optometristes de l’IMO van mesurar paràmetres visuals molt relacionats amb l’esport, com ara l’agudesa visual dinàmica, la visió perifèrica, la motilitat ocular, o la visió en 3D, entre altres. Segons Maite Sisquella, dedel Departament d’Optometria i Refracció de l’Institut, “en general l’agudesa i les habilitats visuals dels assistents, la majoria esportistes, són bones, a excepció, en bastants casos, de l’acomodació –la capacitat de canviar d’enfocament amb rapidesa i eficàcia – i de la visió dels colors, alterada en un nombre considerable d’homes”. Segons l’optometrista, “tenir una bona visió és important per millorar el rendiment esportiu i per evitar riscos com ara caigudes o lesions. A més, és important protegir els ulls de possibles contusions, de cops de pilota, dels efectes de la radiació solar, del clor o de l’aigua del mar i la sorra de la platja”. Fer servir ulleres protectores o ulleres de sol, lents de contacte que facilitin l’oxigenació de la còrnia o evitar-les totalment en esports aquàtics són alguns dels consells que l’IMO ofereix per a la pràctica esportiva i que estan recollits en una guia que acaba d’editar amb el nom de Visió de joc.

Возможно, вас заинтересует