L’estrabisme i l’“ull gandul” s’han de tractar abans l’ull no completi la seva evolució, cap als 8 anys

Els nens poden tenir totes les patologies oculars típiques de l’adult, a les quals cal afegir-ne dues més de típicament infantils i molt relacionades entre elles: l’estrabisme i l’ambliopia (ull gandul)

estrabismo La Vanguardia

En tots dos casos, el diagnòstic i el tractament precoç evitaran que el problema ocular persisteixi a l’edat adulta i, en el cas de l’ambliopia, permetrà salvar la visió de l’“ull gandul”, cosa que no és possible passada la primera infantesa. L’estrabisme és la pèrdua del paral•lelisme dels ulls, de manera que cada ull mira en una direcció i provoca una evident desviació ocular que pot ser alternant (a vegades desvia un ull i a vegades l’altre) i en qualsevol direcció: cap endins, cap enfora, cap amunt o cap avall.

En alguns casos la desviació és intermitent i és més freqüent i evident en estats de cansament o de debilitat (un procés febril, son, al final del dia...). Segons la doctora Ana Wert, especialista en oftalmologia pediàtrica de l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO), “aquesta circumstància, si no es detecta en una primera visita a l’oftalmòleg, pot complicar el diagnòstic”, i per això adverteix que “les revisions successives són molt importants si els pares sospiten alguna cosa”.

L’estrabisme pot aparèixer abans dels 6 mesos de vida (estrabisme congènit), durant la resta de la infantesa o, en alguns casos en edat adulta, a causa d’un mal control en el moviment dels músculs oculars per part del cervell, causat per un defecte refractiu, baixa visió o una anomalia muscular.

La conseqüència més greu de l’estrabisme és l’ambliopia o ull gandul. Com que els ulls estan desviats i apunten cadascun en una direcció, el cervell del nen, que té una gran capacitat d’adaptació, suprimeix la visió d’un dels ulls per evitar aquesta situació anòmala i no veure-hi doble. D’aquesta manera, es va fent servir cada vegada menys un dels ulls, que és el que es torna “gandul” o ambliop. El tractament de l’ull gandul és més fàcil com més petit és el pacient. El motiu és que l’ambliopia es produeix perquè el cervell visual “no aprèn a veure-hi”, i únicament li podem “ensenyar a veure-hi” durant la infantesa.

Descarrega’t l’article sencer

Возможно, вас заинтересует