Amb la nova seu, l’IMO preveu facturar 20 milions d’euros

L’equip facultatiu de l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) ha impulsat durant la darrera dècada el projecte oftalmològic més ambiciós de l’oftalmologia privada espanyola posant en marxa, el juliol de 2009, les noves instal•lacions de l’Institut a Barcelona. El nou centre, de 22.000 metres quadrats, millora el servei al pacient i ofereix cobertura per a projectes d’investigació, docència i divulgació de totes les patologies relacionades amb la visió.

L’equip facultatiu de l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) ha impulsat durant la darrera dècada el projecte oftalmològic més ambiciós de l’oftalmologia privada espanyola posant en marxa, el juliol de 2009, les noves instal•lacions de l’Institut a Barcelona. El nou centre, de 22.000 metres quadrats, millora el servei al pacient i ofereix cobertura per a projectes d’investigació, docència i divulgació de totes les patologies relacionades amb la visió.

La inversió en la compra del terreny, les instal•lacions i la construcció supera els 35 milions d’euros. Segons Francisca Rodríguez, directora executiva de l’IMO, “aquesta inversió ha estat impulsada buscant l’excel•lència mèdica i la millor atenció al pacient”. L’Institut preveu tancar el present exercici amb una facturació de prop de 20 milions d’euros, això és un creixement del 15% respecte de 2009. Francisca Rodríguez explica aquest creixement, que supera l’increment anual del 13% que l’Institut registrava els darrers anys, “perquè, precisament, l’alt grau d’atenció mèdica i humana al pacient i una exigent gestió corporativa, permeten que l’IMO, a més de ser un centre de referència en salut ocular i qualitat de vida, sigui també una empresa sòlida i solvent, fins i tot en un entorn de crisi com el dels dos darrers anys”.

Actualment l’IMO té contractats 150 professionals no mèdics, 25 oftalmòlegs, 8 anestesistes i 2 biòlegs. El nombre de pacients actuals supera els 220.000, aproximadament un 5% de procedència internacional, un 50% de Catalunya i un 45% de la resta d’Espanya. Anualment l’IMO atén prop de 45.000 pacients i fa aproximadament 8.000 intervencions quirúrgiques, unes xifres que podrien fins i tot triplicar-se gràcies a les noves instal•lacions.

Per a Francisca Rodríguez, la creixent activitat de l’IMO i, especialment, l’aposta per consolidar l’IMO com a centre de referència, amb la forta inversió que ha requerit, “ha estat possible gràcies a la peculiar estructura de l’Institut i al paper que hi tenen els oftalmòlegs, propietaris i codirectors del centre, un model poc freqüent en la sanitat privada espanyola i que garanteix una total llibertat per desenvolupar òptimament la tasca amb els pacients, sense condicionants ni interessos empresarials externs”.

“Es una inversió que busca l’excel•lència mèdica i la millor atenció al pacient”, Francisca Rodríguez

Aquesta particular idiosincràsia es remunta a la fundació de l’Institut, a mitjan dècada dels 80, quan diversos especialistes en retina encapçalats pel Dr. Borja Corcóstegui van decidir treballar plegats i formar equip amb oftalmòlegs d’altres subespecialitats per donar un servei oftalmològic complet i de qualitat, cosa que aleshores era difícil de trobar. Finalment, els impulsors del projecte van aconseguir reunir un equip multidisciplinar d’oftalmòlegs que, entre 1988 i 1994, van desenvolupar la seva tasca a la Clínica Quiron de Barcelona, com a Centre de Retina i Vitri. El 1994, els doctors Carlos Mateo, José Luis Güell, Isabel Nieto, Alfredo Adán, José García-Arumí i Corcóstegui mateix funden l’actual Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona, amb objectius assistencials, però també docents i d’investigació, i amb una seu de 2.300 metres quadrats al carrer Munner.

L’any 2006 l’IMO dissenya una nova estructura corporativa per afrontar el projecte de la nova seu. Constituït com a societat anònima, l’IMO es divideix aleshores en dues societats amb objecte social diferent: IMO SA, societat patrimonial propietària del nou edifici, i IMO SLP, l’objectiu de la qual és assistencial, docent i investigador. Actualment, aquesta societat està governada per una Junta Directiva, composta pels doctors Borja Corcóstegui, Carlos Mateo, José Luis Güell, Isabel Nieto, Rafael Navarro, Elena Arrondo i Daniel Elies, que són els màxims responsables de la gestió del centre, i Francisca Rodríguez, directora executiva. A més, IMO, SLP té un comitè assistencial que té la missió de vetllar per una assistència al pacient amb totes les garanties i de la qual formen part set especialistes de l’Institut.

El nou centre

El gran creixement que ha experimentat l’Institut des de la seva constitució com a tal el 1994 ha culminat amb el projecte d’un nou centre que es va començar a construir el febrer de 2006. Amb el nou edifici, obra de l’arquitecte Josep Llinàs, l’IMO es dota d’unes instal•lacions de 22.000 metres quadrats que contrasten amb els 2.300 de l’antiga seu. Aquestes dimensions el converteixen en un dels centres més grans d’Europa i situen Barcelona al capdavant de l’oftalmologia internacional.

L’Institut ha incrementat el nombre de sales d’operacions de 4 a 9, cosa que garanteix la disponibilitat de sales per fer-hi sense dilacions les cirurgies previstes i la incorporació a l’activitat de nous equips d’última generació. A les noves instal•lacions, l’IMO continua atenent pacients de totes les subespecialitats oftalmològiques, entre les quals destaca la retina per nombre de visites, però la segueixen còrnia, glaucoma, cataractes, oculoplàstia i estrabisme, que integren el panell complet de tractaments oftalmològics actuals. Precisament, un dels punts forts de l’Institut és l’aposta per l’atenció oftalmològica integral, amb els millors subespecialistes de cadascuna de les àrees de la visió. El prestigi internacional del cos facultatiu és una garantia que atreu a l’Institut pacients i professionals d’areu del món. Segons Francisca Rodríguez, a més del prestigi, “els grans actius de l’empresa són: talent, experiència, inquietud professional i qualitat personal, encarnats tant en l’equip mèdic com en l’administratiu”.

A més de l’activitat assistencial, el nou centre ofereix més cobertura a la docència i a la investigació. En aquest darrer àmbit destaca, per l’enfocament preventiu i avantguardista, la nova Unitat d’Investigació Genètica en la qual oftalmòlegs i genetistes treballen conjuntament en projectes d’investigació propis, a més de participar en programes internacionals amb investigadors mèdics de diversos països.
La nova seu s’ha dotat d’un auditori amb aforament per a 300 persones i de sales polivalents per a trobades professionals i esdeveniments especials. Per a pacients i acompanyants disposa de sales d’espera confortables i espaioses, un pàrquing amb 210 places i una cafeteria-restaurant amb vistes privilegiades a Barcelona.

Возможно, вас заинтересует