El 50% de les persones amb baixa visió ha perdut qualitat visual durant el confinament

Book an appointment. Tell us what date and time you prefer

Hi ha ajuts específics per a persones amb limitacions visuals que permeten veure millor en temps de pandèmia.

baixa visió confinament IMO

El llarg període de confinament que hem viscut a causa de la pandèmia del COVID "ha multiplicat el temps dedicat a activitats quotidianes com llegir, cosir o veure la televisió, que impliquen un sobreesforç de la visió propera i, per això, el pacient ha sentit una pèrdua d'agudesa visual", explica Carol Camino, optometrista responsable de l’Àrea de Baixa Visió de IMO Grupo Miranza i vicepresidenta de la Societat Espanyola d'Especialistes en Baixa Visió (SEEBV).

Pèrdua de visió durant el confinament

Precisament, un sondeig realitzat per aquesta societat indica que la meitat de persones amb baixa visió han perdut qualitat de visió durant el confinament i els ha perjudicat en les seves activitats quotidianes. Segons l'estudi, els principals problemes per a aquests pacients, en temps de pandèmia, hansigut la dificultat per mantenir la distància de seguretat amb altres persones, així com per orientar-se o desplaçar-se per la ciutat.

Pel que fa a pèrdua de visió, els que s'han vist més afectats són pacients amb patologies cròniques que durant l'estat d'alarma van retardar o reduir les seves revisions a l’oftalmòleg. És el cas, per exemple, de malalties com el glaucoma o la DMAE, que requereixen un seguiment periòdic i un tractament inajornable, amb injeccions o gotes, que permeten millorar la visió.

Se ha multiplicat el temps dedicat a activitats quotidianes com llegir, cosir o veure la televisió, que impliquen un sobreesforç de la visió propera i, per això, el pacient ha sentit una pèrdua d'agudesa visual

Carol Camino, responsable del Área de Baja Visión de IMO Grupo Miranza  

A les sortides a l'exterior, a més de l'alteració de l'espai públic (noves barreres, reordenació d'espais, etc.), l'ús de mascaretes és un handicap afegit ja que; "genera més inseguretat, es disminueix la veu i s'amaga l'expressió de la cara, fet que és molt important al comunicar-se, per exemple, al sortir a comprar". Per això, per facilitar que es mantingui la distància de seguretat i evitar ensopegar o topar amb persones o objectes, s'ha impulsat més que mai el distintiu "Tinc baixa visió", una ajuda que permet reconèixer a persones que pateixen aquestes limitacions.

Ajudes específiques per a persones amb baixa visió

ayudas baja visión

 

Els filtres selectius són ajuts de baixa viisión molt útils per mantenir la distància de seguretat en exteriors

L'Àrea de Baixa Visió de  l’IMO Grupo Miranza és pionera  a oferir, des de 2006, atenció personalitzada perquè els pacients amb baixa visió puguin gaudir d'una vida autònoma. "En el context actual, recomanem ajudes específiques (òptiques, no òptiques i electròniques) que permeten veure millor a totes les distàncies", explica Carol Camino.

Interiors: ajudes per veure-hi de prop

  • Ordinadors especials que magnifiquen les imatges i les icones (recomanats per teletreball)
  • Ulleres  telescòpiques (veure la televisió)
  • Ulleres microscòpiques (llegir, cosir, navegar a l'ordinador)

Exteriors: ajudes per distàncies llargues
 

  • Filtres selectius per donar contrast (ajuden a mantenir la distància de seguretat)
  •  Ulleres de realitat augmentada (per passejar o deambular pel carrer)

 

You may be interested in