L’IMO tracta amb èxit el despreniment de retina per forat macular, un greu problema que pot afectar a les persones amb alta miopia

Més d'una dècada practicant la tècnica coneguda com a indentació macular avala l'èxit d'aquesta cirurgia que, després de caure en desús, va ser reintroduïda a Espanya de forma pionera per tractar aquests casos.

Dr. Mateu de IMO a quiròfan - Indentació Macular

Al voltant del 50% dels alts miops o miops magnes (més de 6-8 diòptries) desenvoluparan una deformació ocular coneguda com a estafiloma, un bombament posterior del globus ocular lligat al creixement anormal de l'ull de l'alt miop,segons adverteixen oftalmòlegs del’IMO. Una de les principals conseqüències d'aquesta lesió és la tracció que exerceix sobre la retina, que pot afectar la zona central (màcula) i comportar un despreniment de retina a causa d'un forat macular. Per a aquests pacients, està indicada una tècnica anomenada indentació macular, reintroduïda de forma pionera a Espanya pel Dr. Carlos Mateo, especialista del Departament de Retina i Vitri de l’IMOLa cirurgia consisteix a inserir un implant (“indentador”)sobre la zona de l'ull en la qual es troba l’estafiloma, amb l'objectiu d'exercir pressió sobre la zona deformada i aplicar-hi de nou la retina despresa.

ilustración indentación macular

Il·lustració de indentació macular

2 cirurgies combinades per adherir la retina

Segons l’oftalmòleg, qui fa més d'una dècada va decidir apostar per aquesta tècnica llavors en desús, “per garantir resultats òptims, a més d'inserir l’indentador, apliquem gas o oli de silicona, segons el cas que presenta cada pacient. Per aconseguir-ho practiquem una cirurgia combinada d’indentació amb vitrectomiaTots dos procediments tenen per objectiu adherir de nou la retina despresa i, la seva realització conjunta ha demostratresultats excel·lents, després de més de 10 anys realitzant-se a l’IMO. En general, els pacients intervinguts han recuperat visió de forma gradual, amb resultats definitius un any després de l'operació.”

Dra. Mateo en consulta

Dr. Carlos Mateo en consulta.

Altres complicacions de l'ull de l'alt miop

L’estafiloma no és l'únic problema que afecta els pacients amb més de 6-8 diòptries. Segons el Dr. Carlos Mateo, “l'alta miopia pot comportar greus conseqüències per a la visió, ja que, en general, es caracteritza per l'allargament progressiu i anormal del globus ocular, en forma similar a la d'una pilota de rugbi. De fet, s'estima que l'ull de les persones amb miopia magna pot créixer fins i tot per sobre dels 50 anys, cosa que acaba comprometent especialment la retina”. En aquest sentit, l’oftalmòleg afirma que el 40 % dels pacients amb miopia magna tenen més risc de patir complicacions en aquesta estructura ocular, ja sigui la meitat dels alts miops que desenvolupen un estafiloma, com l'altre 50 %, qui tindrà l’ull en forma de barril (barreltype). També els fa més propensos a patir problemes retinals. De fet, s'estima que el 70 % dels pacients amb despreniment de retina són miops i que com més diòptries té el pacient més augmenta el risc de patir aquesta lesió. En aquesta línia, una persona amb 3 diòptries té 10 vegades més risc de patir un despreniment de la retina i en una amb 10 diòptries, la probabilitat es multiplica fins per 60.

Altres patologies lligades a l'alta miopia són la cataracta, el desenvolupament de la qual es produeix precoçment en persones joves amb miopia magna, o el glaucoma, més freqüent i difícil de detectar i controlar en pacients amb aquesta alteració. El Dr. Mateo explica que, “atès que no podem frenar el creixement del globus ocular, és fonamental que els pacients amb alta miopia segueixin revisions periòdiques, anuals o pautades pel seu oftalmòleg, per evitar o detectar a temps problemes associats a aquest allargament ocular patològic”.

You may be interested in