Noves ulleres electròniques per a persones amb baixa visió

Book an appointment. Tell us what date and time you prefer

L’IMO ofereix de forma pionera als seus pacients les ulleres electròniques de realitat augmentada eSight, que permeten captar imatges en alta qualitat i a temps real per millorar la percepció visual i, amb això, l'autonomia diària.

ulleres electròniques eSight

Les oportunitats de fer una vida autònoma es multipliquen per a les persones amb una limitació visual important gràcies als avenços tecnològics que, com es va posar de relleu en l'últim congrés de la Societat Espanyola d'Especialistes en Baixa Visió (SEEBV), han aparegut el darrer any en el mercat. És el cas de les noves ulleres electròniques eSight, que els pacients de l'Àrea de Baixa Visió de l'IMO –primer centre oftalmològic a Espanya en provar-les– ja poden tenir a la seva disposició per a millorar la percepció visual gràcies a la realitat augmentada.

El dispositiu incorpora una càmera HD d'alta velocitat que captura les imatges a temps real i, mitjançant un algoritme específic, es millora la qualitat del vídeo i es projecta amb un mínim desfasament davant dels ulls de l'usuari a través de dues pantalles OLED (Organic Light-Emitting Diode). "El sistema permet ajustar automàticament l'enfocament per passar amb rapidesa de la visió propera necessària per llegir un llibre a la visió llunyana que s'utilitza en el cinema o el teatre", explica l'especialista Carol Camino, que el 24 de novembre va participar en un workshop realitzat a l'Institut per conèixer-ne en profunditat el funcionament.

Realitat augmentada pel dia a dia

L’optometrista de l'IMO assegura que, a més de la multidistància, "un gran avantatge d’eSight és que l’usuari mateix pot ajustar amb un processador de control remot aspectes com el color, el contrast, la brillantor o l’augment de les imatges, per tal d'optimitzar al màxim el rendiment visual". Es tracta d'una tecnologia complexa i revolucionària de realitat augmentada que, tanmateix, no està renyida amb el confort i la comoditat del pacient amb baixa visió. "L'objectiu final és facilitar-li les activitats quotidianes, acadèmiques o laborals. Per això l'equip està dissenyat perquè segueixi tenint les mans lliures i una bona mobilitat". D’aquesta manera, eSight s'adreça a persones actives que vulguin dur a terme múltiples tasques i substitueix l'ús de diferents ajudes, com ara telescopis, lupes, telelupes, etc., per unes úniques ulleres electròniques.

El pacient que va participar en el workshop d'eSight va fer diferents exercicis per provar les ulleres electròniques en visió propera i llunyana.

Ulleres electròniques que obren camí

Així va poder comprovar-ho el pacient amb malaltia de Stargardt (una distròfia hereditària de la retina) que, durant el workshop sobre les ulleres electròniques eSight celebrat a l’IMO, va experimentar amb aquest dispositiu de realitat augmentada: "M'he adonat que puc arribar a distingir lletres molt petites que, d'altra manera, em resultava impossible. Això m'ha motivat a practicar amb les ulleres electròniques per descobrir on és el meu potencial de visió".

Segons l'opinió de Carol Camino, "aquesta i altres novetats de la mà de la tecnologia obren una perspectiva esperançadora per a les persones amb baixa visió, sobretot per a qui busca dinamisme o quan les ajudes òptiques convencionals (d'un màxim de 12-14 augments) no són suficients i cal anar un pas més enllà (amb aquest model es pot aconseguir l'equivalent a uns 20 augments). L'optometrista conclou que "el benefici d’eSight com una opció més de tractament és especialment important en cas de problemes de visió central, com la DMAE o la malaltia de Stargardt, malgrat que poden estar indicades per a una gran varietat de patologies a partir d’un estudi i d’un assessorament personalitzat de les demandes visuals de cada pacient".

 

You may be interested in