Nou tractament per a l'ull sec sever

Book an appointment. Tell us what date and time you prefer

L’ IMO ofereix una teràpia regenerativa que consisteix en un col·liri biocompatible, amb proteïnes de la sang del pacient, que repara la superfície de la còrnia sense risc de dolor o inflamació

Dra. Morral a consulta, tractament per a l'ull sec sever

Aquest un nou i efectiu tractament, anomenat PRGF®, està indicat per a l'ull sec sever i es basa en la medicina regenerativa, la principal comesa de la qual és utilitzar els recursos del propi cos per reparar teixits danyats. La nova teràpia consisteix en un tipus específic de col·liri elaborat a partir de la sang del pacient mateix, “la qual cosa aporta biocompatibilitat com a principal avantatge  ja que posseeix característiques similars a la llàgrima del pacient i així elimina el risc d'inflamació, dolor ocular o al·lèrgia”, explica la Dra. Mercè Morral, especialista del Departament de Còrnia i Cirurgia Refractiva de l’IMO. Però, a més, aquest sèrum autòleg d'última generació millora extraordinàriament els resultats dels existents fins ara, que dilueixen la concentració de sang, en barrejar-la amb sèrum salí i així redueixen les propietats que afavoreixen el creixement i la regeneració cel·lular. A més, els sèrums autòlegs convencionals mantenen els leucòcits de la sang, unes cèl·lules que formen part del sistema immunològic i que són les responsables de la inflamació, mentre que el nou fàrmac està desproveït de leucòcits i conté plasma (component majoritari a la sang una vegada desproveïda de cèl·lules com ara glòbuls blancs i vermells) i plaquetes (fragments de cèl·lules responsables de la coagulació i de reparar els vasos sanguinis). Ambdues substàncies són riques en factors de creixement, tal com indiquen les sigles en anglès Plasma Rich in Growth Factors (PRGF®). Quan s'apliquen sobre la còrnia, aquestes substàncies activen la regeneració dels teixits i faciliten el trànsit de cèl·lules al lloc de la lesió per reparar-la (proliferació cel·lular).

“Els casos més severs d’ull sec podrien beneficiar-se del nou col·liri PRGF®”, Dra. Morral- IMO Barcelona.

Respecte al sèrum autòleg convencional, el PRGF® estimula dues vegades més la proliferació cel·lular i redueix en un 80% la formació de cicatrius corneals que puguin restar visió al pacient després del tractament. Per tot això, l'acció d'aquest col·liri natural és una gran solució per a l'ull sec sever, ja que provoca, sense riscos, la regeneració de les cèl·lules de la còrnia.

Elaboració del sèrum en 3 passes

El nou sèrum s'elabora a l’Institut mateix, a partir d'una tecnologia anomenada ENDORET, l'equipament de la qual inclou una centrifugadora i d’ un forn integrat a l'equip. Per la seva elaboració es necessiten 3 passes:

elaboración de colirio biocompatible en laboratorio

  1. S'introdueix la sang del pacient per separar-ne els components sanguinis i aconseguir aïllar el plasma i les plaquetes.
  2. A continuació, la solució s'introdueix en un forn integrat a l'equip, on se sotmet a 37º de temperatura.
  3. Finalment, el sèrum acabat es lliura al pacient en 30 potets que poden romandre durant tres dies a temperatura ambient.

El fet que es conservi diversos dies fora de la nevera és un altre avantatge respecte a altres sèrums autòlegs, ja que en facilita el transport al pacient i li permet aplicar la dosi necessària quan ho necessiti.

L'ull sec

La síndrome d'ull sec és una alteració que es produeix a la superfície de la còrnia per falta de llàgrima o perquè aquesta és de mala qualitat. Com a conseqüència, aquesta part de l'ull no està lubricada, la qual cosa pot provocar molèsties oculars i altres problemes visuals i lesions. Pels casos més lleus, els tractaments més comuns són les llàgrimes artificials i una correcta higiene palpebral, amb tovalloletes netejadores.

aplicación de colirio en ojo

Els tractaments més comuns pels casos lleus d’ull sec són les llàgrimes artificials i una correcta higiene palpebral.

Les persones que presenten casos severs d'ull sec poden experimentar, a més, dolor i intolerància a la llum (fotofòbia), encara que alguns pacients no presenten símptomes. Les causes més comunes d'ull sec són els canvis hormonals de les dones durant la menopausa, les malalties autoimmunes (com la síndrome de Sjögren) i alguns procediments quirúrgics oftalmològics, encara que també pot donar-se per l’ús perllongat de pantalles o aires condicionats o per disminució de la secreció a causa de l'edat.

Estudi per al tractament de la queratitis neurotròfica

El nou tractament per a l'ull sec sever, elaborat a partir del plasma ric en factors de creixement, no és desconegut en l'àmbit mèdic, en el qual s'aplica des de fa un cert temps per tractar trastorns odontològics, dermatològics i fins i tot locomotors. En aquesta línia, l’IMO està participant en un estudi dirigit pel Dr. Josep Lluís Güell que té per objectiu provar l'efectivitat del plasma per tractar la queratitis neurotròfica, un tipus d'úlcera corneal avançada. Aquesta malaltia es caracteritza per un mal funcionament dels nervis de la còrnia responsables del manteniment i de la sensibilitat d'aquesta capa de l'ull, cosa que té com a conseqüència la formació d’una úlcera corneal degenerativa, de difícil tractament a causa de la gravetat de les lesions que provoca. Les principals causes de la queratitis neurotròfica són algunes malalties sistèmiques, accidents o procediments quirúrgics previs. L'assaig durarà un any i durant aquest període els pacients han d'aplicar-se el col·liri quatre vegades al dia. Així mateix es preveu que, en un futur no gaire llunyà, la tecnologia ENDORET (PRGF®) pugui aplicar-se per crear unes membranes que cobreixin les úlceres corneals i en permetin la reepitelització.

You may be interested in