Augmenta la demanda i creixen les opcions quirúrgiques per corregir la presbícia

La tècnica per operar la cataracta és una opció cada cop més precoç per combatre la “vista cansada”, que afecta 9 de cada 10 persones a partir dels 45 anys.

La presbícia o “vista cansada”, defecte refractiu que afecta el 90% de la població més gran de 45 anys, sovint està darrera de la pèrdua d’afició per la lectura en la maduresa. Les dificultats per enfocar en la visió propera, a causa del procés natural d’envelliment del cristal·lí (la lent de l’ull), fan que llegir suposi un sobreesforç i sigui necessari allunyar progressivament la novel·la que ens hem comprat o ens han regalat per Sant Jordi perquè el text “balla” o les lletres es tornen borroses. Cada vegada són més les persones que desitgen evitar aquests símptomes sense necessitat d’haver de dependre constantment de les ulleres. És una demanda creixent que, unida a la introducció de sistemes automatitzats d’última generació, ha contribuït a l’increment de la cirurgia de la presbícia en edats no tan avançades com era habitual.

Cirurgia de cataracta i refractiva

Substituir el cristal·lí per una lent intraocular que a partir de certa edat compleix de manera més efectiva la seva funció és l’objectiu de la cirurgia de la cataracta i, cada cop més, una via que els oftalmòlegs trien per corregir quirúrgicament la “vista cansada”. Això, unit a l’envelliment de la població i, per tant, a l’augment del pacients amb cataracta, explica que aquest procediment quirúrgic hagi esdevingut una de les intervencions més practicades (amb prop de 30.000 operacions anuals només a Catalunya). Així mateix, per fer front a la presbícia hi ha altres opcions com la cirurgia làser, que modifica la curvatura de la superfície corneal per compensar la disminució en la capacitat d’acomodació del cristal·lí. Amb questa mateixa estratègia també actuen les lents intracorneals, d'uns 2 mm de diàmetre, i l’avantatge principal de les quals és que poden posar-se i treure’s amb facilitat i amb un mínim trauma per al pacient, sempre que ho requereixi el procés degeneratiu del cristal·lí. [imoplayer width="680" height="350" autostart="false" controls="true" image="http://www.imo.es/wp-content/uploads/2016/04/técnicas-presbicia.jpg"]https://www.youtube.com/watch?v=TWrQkjMmtVQ[/imoplayer]

Elecció individualitzada de la tècnica

Per als especialistes de l’IMO, un 80% de l’èxit de la cirurgia depèn d’un bon diagnòstic i d’una correcta indicació. Com afegeix el Dr. Elies, “les demandes visuals d’un rellotger, que treballa fixant la mirada en peces minúscules, no són iguals que les d’un professor, que ha de llegir l’examen i veure els alumnes del fons de la classe. Per tant, operar qualsevol defecte refractiu, inclosa la vista cansada, exigeix personalització”. En aquest sentit, el Dr. José Lluis Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO, destaca que “l’aprenentatge i l’experiència en la selecció acurada dels candidats idonis per a cada tècnica ha estat clau en el perfeccionament dels resultats, juntament amb els avenços que s’han produït en la darrera dècada i que han permès assolir la màxima precisió i seguretat gràcies a una cirurgia mínimament invasiva”.

You may be interested in