La majoria de diabètics de tipus 1 patirà retinopatia diabètica, la detecció precoç pot evitar la ceguesa en més del 90% dels casos

Perdre la visió és el temor més gran de les persones amb diabetis, conscients que la retinopatia diabètica és la principal complicació de la malaltia

Els especialistes de la Unitat de Retinopatia Diabètica de l' IMO, centre líder en el tractament oftalmològic de les complicacions oculars de la diabetis, recorden que un mal control d'aquesta malaltia està relacionat amb el risc de patir pèrdua de visió severa. En concret, els diabètics mal controlats tenen fins a 25 vegades més possibilitats que una persona sana.

Aquesta dada respon al fet que la principal complicació de la diabetis és la retinopatia diabètica, una malaltia que danya progressivament els vasos de la retina i que pot comprometre permanentment la visió de qui la pateix. S'estima que el 95% dels diabètics de tipus 1 patirà aquesta malaltia i que el 50% dels qui pateixen diabetis des de fa més de 15 anys presenten algun tipus d'alteració en els vasos de la retina. "Detectar i tractar a temps la malaltia suposa evitar la ceguesa en més del 90% dels casos", segons la Dra. Anniken Burés, de la Unitat de Retinopatia Diabètica de l'IMO.

Sense símptomes

La retinopatia diabètica és la primera causa de ceguesa irreversible en edat laboral a la societat industrialitzada i la seva complicació més comuna és l'edema macular diabètic, que  es caracteritza per l'acumulació de líquid a la zona central de la retina (màcula) i s'ha convertit en la principal causa de disminució de visió en pacients amb diabetis. Per això, els experts insisteixen en la importància de la prevenció i de la detecció precoç.

Alguns símptomes típics de les persones amb retinopatia diabètica són visió borrosa i dificultats per veure-s’hi de nit. Les persones amb edema macular pateixen, a més, una disminució progressiva de la visió central. No obstant això, la retinopatia diabètica no sol oferir símptomes, fins que es troba en un estat molt avançat i, en ocasions, irreparable. Per això, "és important que les persones amb diabetis realitzin revisions oftalmològiques de forma regular", tal com recorda el Dr. Carlos Mateo, de l’ IMO.

Així mateix, els diabètics poden prevenir la retinopatia diabètica o retardar-ne l’aparició realitzant controls de glucosa i de colesterol a la sang, així com de la pressió arterial. Els especialistes també aconsellen adoptar un estil de vida saludable, amb exercici diari i dieta sana, a més d'evitar hàbits nocius com el tabaquisme.

Un cop s'ha diagnosticat la malaltia, els tractaments estan orientats a la zona afectada de la visió per prevenir danys majors a la retina. L'edema macular es tracta generalment amb injeccions intraoculars i làser. Així mateix, els casos més avançats de retinopatia diabètica poden necessitar cirurgia (vitrectomia).

[imoplayer width="680" height="350" autostart="false" controls="true" image="http://www.imo.es/wp-content/uploads/2016/04/retinopatía-diabetica2.png"]https://www.youtube.com/watch?v=Y3nPfETI0Ks [/imoplayer]

Por de perdre visió

Els pacients amb diabetis són especialment conscients d'aquestes conseqüències i del paper crucial que juga la prevenció en aquests casos, tal com va explicar el passat mes de febrer el Dr. Rafael Navarro de l'IMO, en comentar els resultats del Primer baròmetre mundial sobre retinopatia diabètica durant la tercera edició del Diabetis Experience Day. A l'estudi, promogut per la Federació Internacional de Diabetis (IDF), la Federació Internacional de l'Envelliment (IFA) i l'Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB) -de la qual forma part l’ IMO-, i recolzat per Bayer, hi han participat més de 3.500 pacients i 1.400 professionals sanitaris d'una cinquantena de països.

[imoplayer width="680" height="350" autostart="false" controls="true" image="http://www.imo.es/wp-content/uploads/2016/04/retinopatía-diabetica3.png"]https://www.youtube.com/watch?list=PLkB3ldThguWE24uQHfX4VfzJpghahACHk&v=8qvdHvVLZHw[/imoplayer]

Com a principal conclusió, i eix de la intervenció del Dr. Navarro en l'esdeveniment de febrer, cal destacar la por a perdre la visió de les persones amb diabetis, un 85% de les quals és conscient del risc que la malaltia suposa per als seus ulls . Per això, les complicacions oculars com la retinopatia diabètica -primera causa de ceguesa irreversible en edat laboral a la societat industrialitzada- són les que més preocupen aquest col·lectiu (40%), clarament per sobre de la malaltia cardiovascular (17%), l’amputació (16%), els problemes de ronyó (13%) o els danys en el sistema nerviós (4%).

You may be interested in