Les persones amb retinopatia diabètica proliferativa poden reduir el risc de ceguesa en un 95% amb el tractament adequat

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, que es va celebrar el passat 14 de novembre, l’IMO va organitzar una conferència / taula rodona sobre l’estreta relació entre diabetis i retinopatia diabètica, una de les principals causes de pèrdua severa de visió en edat laboral als països desenvolupats

Diabetes y visión (4) Tratamiento quirúrgico. Dr. Garcia-Arumí de IMO Barcelona.

Segons el Dr. García-Arumí, les persones amb retinopatia diabètica proliferativa poden reduir el risc de ceguesa en un 95% amb un tractament i un seguiment adequats. El control dels factors de risc també és molt important. El principal és la hiperglucèmia. Cal mantenir controlats els nivells de sucre a la sang, perquè aquest factor pot retardar l’inici i el progrés de la retinopatia diabètica. El Dr. Navarro va explicar els símptomes i la prevenció de la salut ocular amb consells pràctics sobre la retinopatia diabètica.

Consells de salut ocular per a pacients diabètics. Ponència del Dr. Rafael Navarro a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis.

El Dr. Mateo va detallar els diagnòstics i les proves per a pacients diabètics i què s’aconsegueix amb cadascun d’ells: angiografia amb fluoresceïna de camp ampli (Optomap), panretinofotocoagulació, PAttern SCAn Laser photocoagulation (PASCAL), tomografia de coherència òptica (OCT), injeccions intraoculars d’esteroides o anti-VEGF -factor de proliferació vascular.

El Dr. Mateo detalla diverses proves i tractaments per a pacients diabètics i ens explica què s’intenta que aconsegueixin.

Dr. Garcia Arumí de l’IMO va cloure la sessió parlant del control i els tractaments de la retinopatia diabètica.

Retinopatia diabètica: control de factors de risc i tractaments. Ponència del Dr.José García-Arumí a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis.

Els temes que es van tractar a la conferència van girar a l’entorn dels propòsits del tractament de la retinopatia diabètica. L’objectiu principal és millorar la qualitat de vida i reduir el deteriorament visual del pacient diabètic a través d’una detecció precoç que és molt important, com en totes les malalties, i un tractament oportú. Els tractaments quirúrgics de la retinopatia diabètica són la fotocoagulació làser, les injeccions intravítries de fàrmacs o la vitrectomía.

  • En el cas de la fotocoagulació làser, generalment s’hi recorre quan el pacient té aquests dos tipus de retinopatia diabètica: edema macular i retinopatia proliferativa. L’edema macular comporta una acumulació de líquid a la part central de la retina que surt de les lesions vasculars des del torrent sanguini. El làser intenta tancar l’alteració vascular aplicant calor, la lesió es coagula i es tanca i el líquid no s’escapa.
  • Les injeccions intravítries són molt útils sobretot en el cas de l’edema macular, però també en alguns casos associats a la vitrectomia perquè hi hagi menys risc de sagnar al postoperatori. Són tractaments nous que han demostrat un grau d’efectivitat considerable. N’hi ha dos tipus: corticoides, que són fàrmacs antiinflamatoris molt emprats en medicina i antiangiogènics, que demanen injeccions freqüents.
  • Quant a la vitrectomia, es tracta de la cirurgia que es fa en casos més avançats, quan hi ha hemorràgia vítria, despreniment de retina o tracció sobre la màcula.

You may be interested in