Glaucoma, un procés silenciós cap a la pèrdua irreversible de la visió

Els controls periòdics són l’única manera de diagnosticar la malaltia per tractar-la amb precocitat i frenar-ne l’evolució

Artículo La Voz de Galicia

Article a La Voz de Galicia

Si mirem a través d’una cartolina enrotllada en forma de canut, obtindrem una visió semblant a la que té un pacient amb glaucoma, segons explica la Dra. Carolina Pallás, especialista en glaucoma de l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO). Si el forat a través del qual mirem és ample, tindrem un camp visual més gran que si el forat és molt petit.

Aquesta és, en resum, l’evolució de la visió en el glaucoma, una malaltia que afecta el nervi òptic (la part de l’ull que envia les imatges al cervell) i que va traient visió perifèrica fins al punt de provocar ceguesa, si no es tracta a temps.

S’estima que la malaltia multiplica per quatre el risc de caigudes i és una de les principals causes de fractures de fèmur a la vellesa La disminució de la visió sol ser, a més de perifèrica, bilateral i progressiva, per la qual cosa és difícil que el pacient sigui conscient de les seves mancances visuals fins que ja són evidents, segons la Dra. Elena Arrondo, també de l’IMO.

Generalment, això passa quan la malaltia ja ha afectat el 80% del camp visual. Aquesta visió que s’ha anat perdent a poc a poc, ja no es pot recuperar, i per tant hem de fer front al diagnòstic del glaucoma com una carrera en què lluitem contra la pèrdua severa i irreversible de la visió.

Descarrega’t l’article en PDF

You may be interested in