“La retinopatia diabètica té molt bon tractament si es diagnostica a l’inici”

La retinopatia diabètica és la malaltia vascular més freqüent de la retina i s’origina pel dany produït als vasos retinals a causa de la descompensació metabòlica de la diabetis

Retinopatía diabética. Dr. Corcóstegui de IMO Barcelona

Comporta una pèrdua de visió que, a vegades, pot ser molt important, per la qual cosa les revisions periòdiques són clau.

Per què es produeix?

Amb el manteniment de nivells elevats de glucèmia, les parets dels vasos retinals s’alteren i es tornen més permeables i deixen passar fluid a l’espai extracel•lular. En casos més avançats es produeix una proliferació de vasos sanguinis anòmals que originen hemorràgies. La presència de sang a l’espai vitri (un gel transparent que omple el globus ocular), fa que es torni opac i que provoqui una disminució de la visió que en general es produeix de manera brusca.

Com es manifesta?

Sovint el pacient no és conscient de la malaltia fins que el dany és sever. Els símptomes de retinopatia diabètica poden ser:

  • Visió borrosa i pèrdua gradual de la visió
  • Visió de taques o “mosques volants”
  • Ombres o àrees de visió perdudes
  • Dificultat per veure-hi de nit

Com es pot prevenir?

La població diabètica ha de fer un control estricte de la glucèmia, de la pressió arterial i dels lípids plasmàtics. Hi ha altres factors que influeixen negativament en la retinopatia diabètica, com ara l’obesitat, el tabaquisme o el sedentarisme. Aquests pacients (que pugen a més de 200 milions arreu del món) requereixen revisions periòdiques de la retina perquè generalment la retinopatia diabètica no provoca símptomes fins que la lesió és severa.

Quin tractament té?

La retinopatia pot afectar la màcula (zona central de la retina responsable de la visió de detall) o la seva perifèria. En funció de la zona afectada i del grau de desenvolupament de la malaltia, els especialistes disposen de diferents opcions de tractament, com ara la fotocoagulació amb làser, les injeccions intravítries o la vitrectomia. Altres complicacions visuals associades a la diabetis, com el glaucoma o las cataractes, requereixen tractaments específics.

You may be interested in