Visió de joc. Guia de salut ocular i rendiment visual en l’esport

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Sobre la guia

  • Salut ocular per grups de població
  • Visió de joc: habilitats visuals que influeixen en la pràctica esportiva
  • Visió en joc: riscs per als ulls i per a la visió associats a l’esport
  • 10 punts per no perdre de vista

Descarrega't la guia "Visión de juego"

L'esport és una activitat saludable que, en general, juga a favor de la nostra visió. Combinat amb una dieta equilibrada i amb uns bons hàbits de vida, ajuda a prevenir malalties sistèmiques o generals, com la hipertensió, la hipercolesterolèmia, les cardiopaties o la diabetis, que afecten de manera directa, i moltes vegades greu, la retina, un teixit molt vascularitzat.

A més, en una societat cada vegada més "miopitzada" a causa del sedentarisme i del pes creixent de la visió de prop davant de pantalles de tot tipus, la pràctica esportiva i les activitats de lleure a l'aire lliure ens brinden l'oportunitat de trencar aquesta dinàmica i de mantenir la nostra salut ocular en forma.

Per tant, l'esport pot ser un al·licient més per a prevenir i per a intentar desenvolupar al màxim el nostre potencial visual i, de la mateixa manera que és important que les persones que practiquen exercici físic se sotmetin a controls mèdics, també és clau que es realitzin revisions oftalmològiques de manera regular. Aquests exàmens permetran diagnosticar patologies que poden avançar sense símptomes, així com descobrir l'aparició o l'augment de problemes de refracció o d’altres limitacions visuals que condicionen la nostra relació amb l'esport.

Visió i esport

A més de repassar els grups de població que haurien de cuidar especialment els ulls (infants de menys de 8 anys, persones de més de 40 i, sobretot, de 60 anys, i persones amb antecedents familiars, alta miopia o diabetis), la guia pràctica elaborada per l'equip d'optometria i oftalmologia de l'IMO destaca algunes de les capacitats visuals que repercuteixen en el rendiment esportiu. És el cas de la visió binocular i de l'estereòpsia, que proporcionen visió de relleu i de profunditat, o de la visió perifèrica, que permet detectar i respondre a estímuls visuals situats al voltant del punt central de visió i que resulta molt útil per "mirar a la cistella, la porteria o la xarxa i, a la vegada, botar, xutar la pilota o organitzar el joc".

D’altra banda, la guia adverteix de les principals amenaces per a la visió que hi ha a l’àmbit esportiu, com ara contusions i cops de pilota, radiació solar, contacte amb el clor i altres agents químics, introducció de cossos estranys i efectes del clima a l’ull, i ofereix consells pràctics de prevenció, entre els quals destaca la protecció ocular amb ulleres especials per a l’esport, l’ús de lents de contacte que facilitin l’oxigenació de la còrnia o la importància d’evitar l’ús de lentilles en esports aquàtics per no patir infeccions.

Aplicar correctament aquestes mesures bàsiques i els tractaments oportuns en cas de patologia ocular i/o defecte refractiu és indispensable per a minimitzar riscos i per treure el màxim rendiment de la nostra capacitat visual en l'àmbit de l'esport. En aquest sentit, és important assenyalar que el fet de tenir una malaltia o d'haver estat operat dels ulls no té per què minvar o anul·lar les nostres aficions esportives, sempre que tinguem en compte les recomanacions i les indicacions de l'oftalmòleg.