Visió de joc. Guia de salut ocular i rendiment visual en l’esport

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Sobre la guia

  • Salut ocular per grups de població
  • Visió de joc: habilitats visuals que influeixen en la pràctica esportiva
  • Visió en joc: riscs per als ulls i per a la visió associats a l’esport
  • 10 punts per no perdre de vista

Descarrega't la guia "Visión de juego"

L'esport és una activitat saludable que, en general, juga a favor de la nostra visió. Combinat amb una dieta equilibrada i amb uns bons hàbits de vida, ajuda a prevenir malalties sistèmiques o generals, com la hipertensió, la hipercolesterolèmia, les cardiopaties o la diabetis, que afecten de manera directa, i moltes vegades greu, la retina, un teixit molt vascularitzat.

A més, en una societat cada vegada més "miopitzada" a causa del sedentarisme i del pes creixent de la visió de prop davant de pantalles de tot tipus, la pràctica esportiva i les activitats de lleure a l'aire lliure ens brinden l'oportunitat de trencar aquesta dinàmica i de mantenir la nostra salut ocular en forma.

Per tant, l'esport pot ser un al·licient més per a prevenir i per a intentar desenvolupar al màxim el nostre potencial visual i, de la mateixa manera que és important que les persones que practiquen exercici físic se sotmetin a controls mèdics, també és clau que es realitzin revisions oftalmològiques de manera regular. Aquests exàmens permetran diagnosticar patologies que poden avançar sense símptomes, així com descobrir l'aparició o l'augment de problemes de refracció o d’altres limitacions visuals que condicionen la nostra relació amb l'esport.

Visió i esport

A més de repassar els grups de població que haurien de cuidar especialment els ulls (infants de menys de 8 anys, persones de més de 40 i, sobretot, de 60 anys, i persones amb antecedents familiars, alta miopia o diabetis), la guia pràctica elaborada per l'equip d'optometria i oftalmologia de l'IMO destaca algunes de les capacitats visuals que repercuteixen en el rendiment esportiu. És el cas de la visió binocular i de l'estereòpsia, que proporcionen visió de relleu i de profunditat, o de la visió perifèrica, que permet detectar i respondre a estímuls visuals situats al voltant del punt central de visió i que resulta molt útil per "mirar a la cistella, la porteria o la xarxa i, a la vegada, botar, xutar la pilota o organitzar el joc".

D’altra banda, la guia adverteix de les principals amenaces per a la visió que hi ha a l’àmbit esportiu, com ara contusions i cops de pilota, radiació solar, contacte amb el clor i altres agents químics, introducció de cossos estranys i efectes del clima a l’ull, i ofereix consells pràctics de prevenció, entre els quals destaca la protecció ocular amb ulleres especials per a l’esport, l’ús de lents de contacte que facilitin l’oxigenació de la còrnia o la importància d’evitar l’ús de lentilles en esports aquàtics per no patir infeccions.

Aplicar correctament aquestes mesures bàsiques i els tractaments oportuns en cas de patologia ocular i/o defecte refractiu és indispensable per a minimitzar riscos i per treure el màxim rendiment de la nostra capacitat visual en l'àmbit de l'esport. En aquest sentit, és important assenyalar que el fet de tenir una malaltia o d'haver estat operat dels ulls no té per què minvar o anul·lar les nostres aficions esportives, sempre que tinguem en compte les recomanacions i les indicacions de l'oftalmòleg.

Dades personals
Foto DNI / NIE / Pasaporte
Adjunta fotografía de tu documento de identidad
Dades del pacient
Foto DNI/NIE/Pasaporte
Adjunta fotografia del document d'identitat del pacient, si es tracta d'un menor d'edat, també has d'adjuntar el document que t'acredita com a tutor legal.
Dades mèdiques oftalmològiques
Historial mèdic general (no oftalmològic)
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Historial oftalmològic
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Dades de facturació
Informes
Si disposes de proves, imatges oftalmològiques o informes, et preguem que ens els adjuntis. Pots enviar-nos proves antigues com a informació addicional, però t'aconsellem afegir proves amb data recent (preferiblement no més de 30 dies), atès que no podem garantir una orientació fiable realitzada sobre la base de proves més antigues.