Ulls del Món: “Aquesta tasca és possible gràcies a un gran nombre d’institucions, d’empreses privades i a més de 700 voluntaris i voluntàries amb molta il•lusió”

Ulls del Món: “Aquesta tasca és possible gràcies a un gran nombre d’institucions, d’empreses privades i a més de 700 voluntaris i voluntàries amb molta il•lusió”

A més de les activitats centrals, com són les visites i les intervencions quirúrgiques, destaquen les actuacions organitzades per afavorir el desenvolupament de les infraestructures, com la creació d’unitats oftalmològiques completes en els diferents països i la posada en marxa de tallers d’òptica

Totes aquestes iniciatives permeten a les persones amb deficiències visuals tenir accés a l’assistència sanitària primària i a ulleres per recuperar l’autonomia, en aquest sentit, Ulls del món ha organitzat en aquesta dècada de vida més de 220 expedicions mèdiques als territoris on treballa, que han fet unes 70.000 visites oculars i 7.700 intervencions quirúrgiques a persones amb problemes oculars i sense recursos econòmics.

Gràcies a la Fundació, aquestes persones hi han tornat a veure i han recuperat així l’autonomia i la capacitat de tornar a fer tasques bàsiques com estudiar, treballar o atendre la família. En definitiva, han fet un pas endavant per sortir de la situació de pobresa en què es troben. Quan Ulls del Món va arribar als campaments sahrauís, a Moçambic, a Bolívia i a Mali, gran part de la població es quedava cega per causes que es podien prevenir o guarir, ja que aquests territoris no tenien accés a tècniques relativament senzilles que al nostre entorn permeten fer front a patologies com les cataractes.

Actualment, en tots aquests llocs s’ofereix atenció oftalmològica i òptica com a part del sistema públic de salut i de la mà dels mateixos professionals sanitaris locals.

Totes aquestes actuacions s’han organitzat en el marc del programa “Visió 2020: El Dret a Veure-hi”, iniciativa de l´ Organización Mundial de la Salud (OMS) i l´ Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB), on Ulls del Món forma part del Consell Assessor i l’objectiu del qual és eradicar la ceguesa evitable abans del 2020.

La projecció internacional de la Fundació es completa amb l’existència de nuclis territorials a Portugal i a l’Argentina, que se sumen a les delegacions del País Basc, d’Andalusia i de València i a col•laboradors procedents de França, el Regne Unit, Suïssa o Brasil, entre d’altres.

El 2001, Ulls del Món va començar aquest camí amb pocs recursos i molta il•lusió. Ara té un pressupost que multiplica gairebé per trenta les aportacions fundacionals inicials i disposa d’una estructura àmplia i professionalitzada que li permet fer front al repte que suposa la lluita contra la ceguesa evitable als territoris amb menys recursos. Deu anys després, la Fundació manté intactes les ganes de continuar obrint els ulls al món, principalment a les persones dels països més pobres a qui retorna la visió, però també a les societats del nostre entorn, a qui sensibilitza sobre les deficiències sanitàries existents en aquests territoris.

La tasca d’Ulls del Món és possible gràcies a un gran nombre d’institucions, empreses privades i més de 700 voluntaris i voluntàries, entre oftalmòlegs, instrumentistes, optometristes, tècnics d’equips i altres professionals, que aporten els seus coneixements i la seva feina de manera solidària i en benefici de les persones amb deficiències oculars.