Tractaments d’estètica ocular sense cicatrius

L’Institut de Microcirurgia Ocular fa intervencions i disposa de tècniques poc invasives que tenen en compte no només millorar l’aspecte dels pacients sinó també la salut dels ulls i de la pell de la part superior del rostre.

El làser

Els especialistes de l´ IMO apliquen el làser de CO2 o d’erbi i de granat d'itri-alumini (YAG) per eliminar les arrugues profundes, “pelant” les capes més externes de la pell. L’energia que emet aquest tipus de làser és absorbida per l’aigua intracel•lular, que provoca vaporització i genera una escalfor que contreu el col•lagen.

Les arrugues dinàmiques o d’expressió poden tractar-se amb toxina botulínica (el cèlebre “bòtox”), que s’aplica principalment a la meitat superior del rostre, habitualment a l’entrecella. Amb aquesta tècnica es relaxen temporalment els músculs, es prevé la formació d’arrugues i es suavitzen les existents. Els resultats són pràcticament immediats i els efectes duren entre 5 i 6 mesos.

Cirurgies de petita incisió

L’IMO també fa cirurgies de petita incisió per corregir defectes estètics

A la Unitat de Cirurgia Plàstica i Orbitària de l’IMO també es fan cirurgies de petita incisió per corregir defectes estètics. En són bons exemples la cantoplàstia (elevació del cant exterior de la parpella) o la restauració de la malposició palpebral (amb implants dermogreixosos del pacient per a les ulleres o ulls enfonsats). La cirurgia també permet tractar la ptosi amb tècniques molt precises i correccions de menys d’1 mm.

La cirurgia de petita incisió pot aplicar-se també en alguns casos de distonies facials (els molestos tics), principalment blefarospasme. Tot i que el tractament habitual consisteix en la protecció ocular amb ulleres de sol, l’aplicació de gotes lubricants i de toxina botulínica, en els casos més complicats es pot recórrer a la miectomia. Es tracta d’una operació que consisteix a extreure parcialment o totalment fibres dels músculs de la parpella superior per evitar que continuï tancant-se involuntàriament. Tanmateix, el 90% dels casos es resol fent servir toxina botulínica.

Lífting facial

El lífting facial sol aplicar-se com a solució a les possibles seqüeles de la blefaroplàstia, tot i que a vegades es fa exclusivament amb finalitats cosmètiques. Molts cirurgians plàstics practiquen aquesta tècnica a través de la pell, mentre que a l’IMO, com que es fa pel mètode transconjuntival, és a dir, des de l’interior de l’ull, s’eviten incisions que deixen cicatriu i s’obté un percentatge d’èxit del 100%.

El fet de treballar prop d’estructures nervioses oculars delicades comporta possibles complicacions si no ho fan mans expertes. Per això el cirurgià oculoplàstic és l’únic especialista que actualment du a terme aquesta intervenció que, a través d’una incisió per dins de la parpella, per la conjuntiva, arriba al pòmul per elevar-lo i fixar-lo al regruix ossi de l’òrbita.