Trabeculectomia

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Aproximadament
45
minuts de durada
Cirurgia
100%
ambulatòria
Les nostres
2
claus: alta eficàcia hipotensora i cirurgia clàssica en glaucoma

Què és la trabeculectomia?

Trabeculectomia cirurgia del glaucoma

La trabeculectomia és la cirurgia de drenatge de glaucoma denominada clàssica. Aquest va ser el primer procediment quirúrgic que es va fer servir per tractar el glaucoma d’angle obert i,actualment, encara es continua practicant de manera molt estesa.

En quins casos es fa?

S’indica per reduir la pressió intraocular en pacients amb glaucoma d’angle obert o angle tancat, quan el tractament amb fàrmacs hipotensors no és suficient i la malaltia avança.

Exàmens previs

Fer una revisió oftalmològica completa permet determinar el tipus de glaucoma i la fase en què està la malaltia, a més de diagnosticar altres patologies oculars que s'hagin de tenir en compte.

Les proves més habituals que s'ofereixen en aquesta revisió són les següents: estudi del camp visual (campimetria), mesura de la pressió de l'ull (tonometria), visualització directa de l'angle iridocorneal (gonisoscòpia), mesura del gruix de la còrnia (paquimetria) i exploració del nervi òptic (directa o amb proves automatitzades com ara l'OCT o l’HRT).

Abans de la intervenció

Segons indiqui l’especialista, la trabeculectomia es pot plantejar com a procediment únic o combinar-se amb cirurgia de cataracta.

Durant la intervenció

La trabeculectomia consisteix a fer una via de sortida de l’humor aquós des de la cambra anterior de l’ull fins a l’espai subconjuntival i crear una ampul·la de filtració sota la conjuntiva, a través d'un petit orifici a la escleròtica (part blanca de l'ull). Gràcies a aquesta intervenció, que triga al voltant de 45 minuts, s'afavoreix el drenatge de l'humor aquós i, en conseqüència, la disminució de la pressió intraocular.

Riscos

En l'actualitat hi ha altres tractaments més segurs que la trabeculectomia clàssica. Per això, malgrat que té una eficàcia hipotensora alta, aquesta tècnica se sol reservar per a casos en els quals altres opcions menys perilloses, com ara l'esclerectomia profunda no perforant, no es poden praticar.