Sara Arenas

13 d'abril de 2022

Posar-se en mans dels millors especialistes era la il·lusió de Sara Arenas, que té una filla amb retinoblastoma, el tumor intraocular més comú a la infància. Per això, no va dubtar a confiar en l’IMO, un dels centres de referència mundial en el maneig de la malaltia.

Sara Arenas ha acudit a l’IMO amb l’objectiu de trobar professionalitat i mans expertes en el tractament de la seva filla, la Lucía, una nena de tres anys que té retinoblastoma bilateral multifocal, un tumor intraocular que afecta la retina (el més maligne i freqüent en nens). Els seus pares van descobrir que la nena tenia la malaltia amb només vuit mesos i, des d’aleshores, han passat per dures jornades d’hospitals. Com que l’hi van diagnosticar relativament tard, va requerir una enucleació (extirpació quirúrgica del globus ocular) de l’ull dret, per evitar que el tumor s’estengués. “Ho vam saber quan jo estava embarassada de la seva germana petita i la veritat és que va ser dur”, explica la Sara.

La família de la Lucía va arribar a l’institut quan va saber que el Dr. José García-Arumí, expert del Departament de Retina i Vitreo de l’IMO i pioner en el tractament de tumors oculars, era un referent en el maneig de la malaltia. “El problema del retinoblastoma és que és una tumoració bastant agressiva, sobretot si hi ha una connotació genètica, si és bilateral o multifocal. Creix amb rapidesa i pot causar ceguesa perquè moltes vegades afecta tots dos ulls”, explica l’especialista. En el cas de la Lucía, l’ull esquerre també tenia tumoracions i l’equip mèdic de l’IMO ho va poder controlar mitjançant sessions amb làser. “Gràcies al fet que el Dr. García-Arumí ho va veure, es va poder desactivar a temps. Estem molt contents amb la seva feina”, afegeix la Sara.

Segons l’oftalmòleg, aquesta mena de tumors intraoculars en la infància solen ser casos d’una gran complexitat, sobretot en l’àmbit comunicatiu, perquè, a diferència de les persones adultes, els nens habitualment no poden compartir el que els passa amb els doctors. “El nen no pot dir-nos com es troba ni com hi veu; és una cosa que hem d’analitzar amb les exploracions que fem en consulta”, revela el doctor.

Sabor a Lucía

La Sara i el seu marit, el Kike, es dediquen a la música. Així i tot, les actuacions musicals de la seva banda de flamenc amb fusió pop-rock a vegades no arriben a cobrir els tractaments mèdics, que solen ser molt costosos. Per això, la Fundació IMO els ha convidat a formar part de l’Operació Visió, que des del 2013 ha ofert assistència al voltant de 200 pacients, amb més de 400 proves i 180 intervencions quirúrgiques. “És un projecte amb el qual ajudem pacients amb problemes econòmics a tractar-se sense cap cost. Creiem que és la nostra obligació ajudar pacients que altrament no podrien tenir un tractament adequat, especialment en el cas de nens com la Lucía”, explica Garcia-Arumí.

D’aquesta manera, d’un període il·limitat, els professionals mèdics de l’institut s’encarregaran de tot el tractament de la nena, incloent-hi les proves diagnòstiques, els actes quirúrgics i el seguiment postoperatori. El Dr. García Arumí, expert en oncologia ocular, portarà un control de les tumoracions de l’ull esquerre. Per la seva part, el Dr. Ramón Medel, especialista del Departament d’Oculoplàstica de l’IMO, es farà càrrec de la reconstrucció i rehabilitació orbito facial de l’ull esquerre.

Els pares de la Lucía coincideixen a afirmar que “entrar dins d’aquesta iniciativa és com si ens toqués la loteria més gran del món”. De moment, mentre esperen novetats en l’evolució de la malaltia, ja li han dedicat una cançó a la seva filla: Sabor a Lucía.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+37) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Com vols
Demana cita?

PROGRAMA LA TEVA VISITA

Et truquem

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.

    He llegit i accepto la Política de privacitat