L’IMO compta des del 2014 amb una Àrea de Teràpia Visual on, després de la visita i del diagnòstic oftalmològic, s'ofereix un tractament optomètric a mida per potenciar les capacitats visuals de cada pacient. Aquest servei s'adreça tant a adults com a nens que presenten:
- Problemes de funcionalitat (eficàcia): per exemple, anomalies d'acomodació (enfocament i desenfocament), dificultats en la visió binocular (coordinació de tots dos ulls), mal control oculomotor (moviments oculars) o determinats tipus d'estrabisme.
- Problemes de percepció (processament) visual: fruit d'una mala interpretació dels estímuls rebuts a través dels ulls, com ara escassa memòria visual, baixa capacitat de discriminar detalls o de distingir la figura del fons, etc.
En la infància, aquests problemes visuals poden estar relacionats amb símptomes que han de ser motiu d'alerta per a familiars i per a docents, ja que poden afectar l'aprenentatge i el rendiment escolar. És el cas d'una baixa velocitat o comprensió lectora, d’un dèficit d'atenció o d’obstacles en la memorització de textos i en altres tasques escolars.
Màxim rendiment
La motivació del pacient és clau per a l'èxit de la teràpia visual, que requereix sessions setmanals en consulta (al voltant de 45 minuts) i treball diari a casa (20 minuts). Els exercicis, dissenyats i supervisats per l'especialista, es desenvolupen de forma dinàmica i fent ús de diferents instruments i tecnologies, com aplicacions o la pantalla tàctil Sanet Vision Integrator.
El nivell de dificultat del programa va augmentant de mica en mica, d'acord amb el ritme d'evolució de cada pacient i perseguint la superació contínua per tal que assoleixi el seu màxim rendiment.
El procés sol durar al voltant de 3 mesos en el cas dels problemes funcionals i una mitjana de 6 mesos en el dels perceptuals. Com a resultat de la teràpia, el pacient aconsegueix crear noves connexions neurològiques i automatitzar les habilitats visuals adquirides, que integra en coordinació amb la resta dels sentits en la seva vida quotidiana.