Relació entre el glaucoma i la hipertensió ocular

Glaucoma i hipertensió ocular
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Relació entre el glaucoma i la hipertensió ocular

Tenir glaucoma i hipertensió ocular és el mateix?

Probablement, aquest és un dels dubtes que més sovint es plantegen els pacients que visiten els especialistes en glaucoma.

Mesura de presión intraocular

Mesura de la pressió intraocular

La resposta és no. No obstant això, hi ha una relació molt estreta entre totes dues patologies, la qual és important que el pacient conegui i pugui tenir en compte. A continuació, intentarem solucionar aquest dubte tan comú.

La hipertensió ocular

La hipertensió ocular és el principal factor de risc de patir glaucoma i, per això, és essencial que qualsevol persona que tingui la pressió intraocular (PIO) elevadaes faci controls oculars periòdics amb l'oftalmòleg.

Les revisions periòdiques són essencials per diagnosticar la hipertensió ocular i el glaucoma precoçment.

Com es produeix la hipertensió ocular?

Ull amb hipertensió ocular i glaucoma

 • Ull normal. L'humor aquós flueix des del cos ciliar, on es genera, cap a la cambra anterior i, des d'allà, surt de l'ull a través de la malla trabecular.
 • Ull amb hipertensió ocular. Hi ha un desequilibri en la formació/eliminació de l'humor aquós. Aquest s'acumula dins de l'ull. La pressió intraocular augmenta.
 • Ull amb glaucoma. La pressió intraocular elevada provoca un mal progressiu en el nervi òptic que, si no es tracta, es tradueix en una pèrdua de visió irrecuperable.

Generalment, es considera que una PIO és alta, per sobre dels 21 mmHg i, quan apareix, el més habitual és que no doni símptomes. Això significa que, en la majoria dels casos, el pacient:

 • No experimenta dolor.
 • No té cap més símptoma ocular (com l’ull vermell o altres molèsties).

Relació entre hipertensió ocular i glaucoma

Tot i que no provoca símptomes, la PIO elevada o hipertensió ocular pot produir un dany progressiu al nervi òptic. A partir d'aquest moment, es manifesta el glaucoma, el qual, sense el tractament adequat, pot conduir a una pèrdua de visió associada a aquesta malaltia, imperceptible en les primeres fases i irrecuperable per al pacient.

Pacient durante revisió glaucoma

La revisions oculars periòdiques són claus per a detenir l'evolució del glaucoma

Per això, els oftalmòlegs insisteixen que els pacients es facin revisions oculars periòdiques, ja que l'única manera de diagnosticar una PIO elevada és prenent-la ala consulta d'oftalmologia (o a l'òptica), mitjançant una prova anomenada tonometria, la qual es pot dur a terme amb diferents tècniques i aparells.

Factors de risc de la hipertensió ocular

Els nostres experts en glaucoma recomanen dur a terme exploracions oculars anuals, especialment si el pacient té un dels següents factors de risc:

 • Persones amb antecedents familiars d'hipertensió ocular o glaucoma
 • Més grans de 60 anys
 • Diabètics
 • Miops o hipermetrops alts
 • Pacients que han patit determinats traumatismes o amb algunes malalties oculars
 • Persones de raça negra o asiàtica
 • Pacients prèviament diagnosticats d'un angle ocular estret