Punctal plugs

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Què són els punctal plugs?

Els punctal plugs són uns petits taps que s'insereixen als punts lacrimals per reduir el drenatge de la llàgrima. Amb això s'aconsegueix que la pel·lícula lacrimal es preservi durant més temps sobre la superfície de l'ull i, d'aquesta manera, s’alleugen els símptomes de la sequedat ocular i es prevé el dany que pot produir a la còrnia.

Són pràcticament imperceptibles a la vista i normalment solen estar fets de silicona, tot i que en alguns casos també es poden utilitzar taps temporals fabricats amb col·lagen, una substància natural que es dissol i que reabsorbeix l'organisme al cap d'unes setmanes.

En quins casos es fan servir?

Estan indicats en pacients amb ull sec que tenen una disminució severa de la producció de llàgrima. Ocorre, sobretot, en dones postmenopàusiques o en persones d’edat avançada. Els casos més greus s’associen a la síndrome de Sjögren, una malaltia autoinmune que afecta les glàndules de secreció externa (exocrines) de l’organisme, especialment las lacrimals i les salivals. 

Exàmens previs

A més de fer una avaluació optomètrica i oftalmològica completa, l'especialista pot requerir proves addicionals per al diagnòstic de l'ull sec, com ara el test de Schirmer, que mesura la quantitat de llàgrima mitjançant unes tires de paper que es col·loquen a la part lateral externa de l'ull i que permeten determinar si hi ha un dèficit de producció.

Durant el tractament

El procediment es realitza a la consulta amb anestèsia tòpica (gotes) i és totalment indolor per al pacient. Els punctal plugs poden posar-se en els punts lacrimals de les parpelles inferiors i/o superiors, que recullen la llàgrima produïda per les glàndules lacrimals i que estan a la cantonada de la vora palpebral tocant al nas.

L’especialista col·loca els taps amb l'ajuda d'una pinça i, un cop emplaçats, s'adapten a la forma i a la mida del punt lacrimal de cada ull, sense produir generalment cap molèstia.

Després del tractament

Els punctal plugs són un mètode segur i efectiu, a més de reversible, ja que es poden extreure fàcilment a la consulta en cas que sigui necessari.

Pot passar que, per raons múltiples (per exemple, fregar-se els ulls), el tap lacrimal es desplaci o es perdi inclús sense que el pacient ho noti, per la qual cosa és important realitzar un seguiment periòdic amb l'oftalmòleg i verificar-ne el funcionament correcte.

Hi ha molt pocs riscos associats a aquest tractament i és infreqüent que ocorrin complicacions com ara excés de llagrimeig (ull ploraner), infeccions o al·lèrgies.

Tot i millorar la hidratació de l’ull pot seguir sent necessari l'ús de llàgrimes artificials, que abans d'inserir els punctal plugs eren insuficients per mantenir la sequedat ocular sota control.