Pulsació tèrmica (LipiFlow)

LipiFlow
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Tractament de
12
minuts de duració
Aplicació de calor a
42 ºC
i massatge a les parpelles
Una sessió cada
9-12
mesos, aproximadament
pacient lipiflow en consulta

Què és la pulsació tèrmica?

La pulsació tèrmica (LipiFlow) consisteix en l'aplicació localitzada de calor i de pressió terapèutiques a les quatre parpelles (superiors i inferiors) per tal de millorar el drenatge de les glàndules de Meibom. Aquestes glàndules són les encarregades d’aportar els lípids a la llàgrima, és a dir, la part grassa que n’evita l’evaporació i que fa que sigui de bona qualitat. 

glandulas de meibon

En quins casos es fa?

LipiFlow es fa servir per tractar la disfunció de les glàndules de Meibom, relacionada amb la blefaritis (inflamació) de les parpelles inferiors i amb la sequedat ocular. De fet, és el motiu més freqüent d’ull sec, que es calcula que afecta prop del 85% dels pacients amb aquesta patologia. 

Generalment, es produeix en persones d’edat avançada, en persones amb alteracions hormonals (adolescència i menopausa), portadores de lents de contacte –per abús d’ús– o que s’han realitzat tractaments de malalties de la pell o quimioteràpia. 

Exàmens previs

Exploració optomètrica i oftalmològica completa, a més de proves complementàries que pugui sol·licitar l’especialista. És el cas, per exemple, de la meibografia, que captura una imatge anatòmica de les glàndules de Meibom per determinar si funcionen correctament i, amb això, precisar el diagnòstic i poder avaluar posteriorment l’eficàcia del tractament.  

Durant el tractament

L'aplicació de la pulsació tèrmica dura 12 minuts i es realitza a la consulta sota anestèsia tòpica (gotes) per evitar qualsevol molèstia possible al pacient.

El sistema LipiFlow consta d'un monitor que mostra els paràmetres del tractament i d'una peça estèril i d'un sol ús que es col·loca sobre l'ull, dissenyada per protegir la còrnia i dotada de múltiples sensors que permeten controlar la temperatura i la pressió subministrades.

Mitjançant aquesta peça es proporciona calor (42,5 ºC) a l'interior i a l'exterior de les parpelles, alhora que se’ls "fan massatges" des de la seva cara externa per alliberar les obstruccions de les glàndules de Meibom i possibilitar la secreció dels lípids necessaris per mantenir la qualitat de la llàgrima.

Després del tractament

El tractament permet recuperar l'estabilitat de la pel·lícula lacrimal i reduir-ne l’evaporació, cosa que millora la simptomatologia del pacient, la inflamació i els danys a la superfície ocular.

Ha demostrat ser més eficaç que l'aplicació convencional de compreses calentes sobre els ulls per tenir cura de la higiene palpebral, malgrat que no són excloents. De fet, cal realitzar un manteniment diari a casa (veure consells) (nou) entre sessió i sessió, que sol repetir-se als 9 o 12 mesos en funció de la gravetat del procés.