Tomografia de coherència òptica (OCT) anterior

Profesional IMO realizando prueba diagnóstica a paciente
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Visualització en
3
dimensions
Rapidesa: al voltant de
5
minuts
Alta resolució: menys de
3
micres

Què és la tomografia de coherència òptica?

L'OCT és una tècnica d'imatge que fa un "escàner" automàtic i en alta resolució de les estructures oculars, generalment del pol posterior, tot i que en els últims anys se n'ha estès l’ús al segment anterior mitjançant l'adaptació de lents o de programaris especials, així com el disseny d'equips específics. D'aquesta manera, permet visualitzar in vivo i amb precisió micromètrica la còrnia, la cambra anterior, l'iris i el cristal·lí.

En què consisteix la OCT anterior?

Es tracta d'una prova mínimament invasiva i indolora, ja que no implica contacte amb l'ull. Es basa en l'emissió d'una llum infraroja que, quan es reflecteix sobre les estructures del segment anterior, produeix un "mapa" tridimensional de talls transversals del teixit.

Per això, els equips actuals utilitzen diferents tipus de tecnologia: la Time Domain (TD), la Spectral Domain (SD) –amb més definició i velocitat d’escaneig– i la nova Swept Source, que garanteix fotografies nítides fins i tot en la perifèria de la còrnia i imatges en profunditat de la cambra anterior.

Prova OCT anterior

Com es fa?

L'OCT anterior és una prova molt ràpida de fer a la consulta (al voltant de 5 minuts), que pot necessitar o no dilatació pupil·lar, en funció del cas i de l'equip utilitzat. Quan sí que es requereix augmentar el diàmetre de la pupil·la, s'utilitzen gotes (col·liris midriàtics) que fan efecte al cap d’uns 15 minuts i els símptomes de visió borrosa i enlluernament de les quals desapareixen passades unes hores.

4 claus de l'OCT de segment anterior

1. És una prova indolora, no hi ha contacte amb l'ull.
2. No cal dilatar (en alguns casos s'ha de fer sense dilatació necessàriament).
3. No cal descansar de l'ús de lents de contacte.
4. És una prova que dura, aproximadament, 10 minuts.

En quins casos s'utilitza?

La tomografia de coherència òptica anterior detecta canvis morfològics molt subtils en les estructures oculars i aporta informació de gran valor més enllà de l'exploració amb làmpada de fenedura.

Amb aquesta prova és possible fer una avaluació objectiva d'aspectes com el gruix de la còrnia en pacients amb queratocon o candidats a cirurgia refractiva; les dimensions de la cambra anterior per a la implantació de lents intraoculars o l'angle iridocorneal (que forma la còrnia amb l'iris) en casos de glaucoma d'angle tancat.