Angiografia amb fluoresceïna

Profesional realizando pruebas diagnósticas a paciente
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Prova
núm.1
per a malalties vasculars
Circulació a
2
nivells: retinal i coroidal
Visualització del
90%
de la xarxa vascular

Què és l'angiografia amb fluoresceïna?

L'angiografia amb fluoresceïna és una prova diagnòstica que s'utilitza per estudiar la circulació de la retina i, en menor mesura, la capa que té a sota i que la nodreix, la coroide. Malgrat que són teixits altament vascularitzats, les seves xarxes de vasos sanguinis no es poden observar a simple vista.

Per això és necessària la realització d'aquesta prova, que tot i l'aparició d'opcions menys invasives segueix sent de gran utilitat per la seva alta sensibilitat a l'hora de valorar, quantificar i localitzar lesions retinals.

En què consisteix?

L’angiografia amb fluoresceïna consisteix en la injecció endovenosa d'una substància de contrast que viatja a través de la sang fins arribar als vasos sanguinis del fons de l'ull i tintar-los. D'aquesta manera, permet visualitzar-los mitjançant sofisticats equips fotogràfics, que capturen les imatges per conformar un mapa complet de la trama vascular ocular.

Amb els sistemes de camp ampli és possible, amb una única fotografia de 200º, observar prop del 90% d'aquesta xarxa circulatòria i arribar fins i tot a les zones més perifèriques.

Com es fa?

Aquesta prova requereix dilatar prèviament la pupil·la amb gotes (col·liris midriàtics) que fan efecte al cap de 15 minuts. A partir d'aquí, s'injecta la substància de contrast i, una vegada que apareix en els vasos, al cap de 15 segons aproximadament, es necessiten al voltant de 5-15 minuts més per anar capturant les imatges.

Durant la injecció del contrast, el pacient pot experimentar unes lleugeres nàusees, així com sensació de calor transitòria, però es tracta de símptomes lleus que desapareixen quan finalitza la prova. D'altra banda, els efectes de la dilatació pupil·lar (visió borrosa i enlluernament) deixen de notar-se passades unes hores.

Angiografía Fluoresceínica

En quins casos s'utilitza?

Atès que és una prova invasiva per al pacient i que hi ha alternatives menys molestes, actualment s'utilitza amb menys freqüència per al monitoratge de les patologies retinals. No obstant això, la informació que aporta aquesta tècnica com a eina diagnòstica és essencial per a la detecció precoç de lesions causades per la retinopatia diabètica, lesoclusions vasculars, la uveïtis i la DMAE, entre altres patologies, a fi d’actuar a temps i disminuir així la incidència d'alteracions visuals irreversibles.

A més, hi ha una altra modalitat de prova de contrast que s'anomena angiografia verda d'indocianina, en què la injecció es realitza amb un colorant diferent que permet distingir amb més precisió els vasos més profunds (de la coroide) i, per això, resulta fonamental en patologies com la uveïtis o en determinades formes de DMAE humida (variant polipoide).