Prop del 70 % de les persones que pateixen despreniment de retina té miopia

Davant la tendència a l'alça de la miopia entre els joves, els experts de l'IMO aconsellen prestar atenció als hàbits i fer revisions oculars regulars

miopia entre els joves

Diversos especialistes de l’IMO han participat en l’elaboració de l’informe "La prevalença de la miopia entre els joves d'Espanya, 2018", impulsat per l'associació Visión y Vida. El document analitza com està afectant la miopia els joves espanyols a través d'una enquesta a prop de 6.000 estudiants i amb articles de diversos experts recollits en un llibre.

En el capítol sobre "precaucions de l'ull miop", elaborat pels especialistes en retina de l’IMO Carlos Mateoi Anniken Burés, els oftalmòlegs expliquen que un ull amb una longitud axial de més de 26 mm (més llarg del normal i propi de les persones amb miopia) presenta més risc de patir malalties oculars. Entre aquestes malalties destaquen el glaucoma, el desenvolupament precoç de cataractes i malalties retinals, com les degeneracions i el despreniment del vitri, les degeneracions a la retina perifèrica, el despreniment de retina, el forat macular o les hemorràgies maculars (del centre de la retina). De fet, es creu que el 40 % dels miops de més de 8 diòptries corre el risc de patir algun tipus de patologia a la zona central de la retina, amb una pèrdua important de visió.

D’altra banda, el 60-70 % de les persones que pateixen despreniment de retina són miops, cosa que no és estrany si tenim en compte que la prevalença del despreniment de retina en pacients amb 3 diòptries és 10 vegades superior a la mitjana i en persones amb miopia de més de 10 diòptries, la probabilitat d'un despreniment es multiplica fins per 60, al tercer any, segons els especialistes de l'IMO. El glaucoma també és més freqüent en l'ull miop que en la població general i, a més, resulta més difícil de diagnosticar i de monitoritzar. Així mateix, el 20 % dels casos de cataractes en edats més joves succeeixen entre la població amb alta miopia.

En conseqüència, s'estima que el 20 % de persones amb més de 15 diòptries de miopia presentaran baixa visió, que es defineix com una agudesa visual inferior amb dos ulls de 0.1 (la visió òptima és de 1.0), mentre que un 10 % perdran totalment la visió.

Cirurgia refractiva

Els experts de l’IMO deixen clar que tots aquests riscos associats a l'alta miopia no desapareixen amb la cirurgia refractiva, ja que corregeix diòptries i millora així la visió, però no modifica l'allargament anormal de l'ull miop, ni "cura" la miopia.

Segons conclou l'especialista en còrnia de l’IMO Mercè Morral, "la cirurgia refractiva en pacients amb alta miopia no canvia l'ull, és a dir, segueix sent miop i tindrà els mateixos problemes associats que qualsevol ull miop que no estigui operat". Així i tot, aquesta cirurgia és molt demandada per pacients amb miopies elevades i, segons l'oftalmòloga, ben indicada i practicada, no augmenta el risc de despreniment de retina.

En aquest sentit, la Dra. Morral recorda que la cirurgia refractiva, en general, és molt segura avui dia, malgrat que no està exempta de riscos."Per això, és essencial una exploració oftalmològica exhaustiva, amb l'ús de proves complementàries i tecnologia d'última generació de cara a determinar quina és la tècnica d'elecció en cada pacient per optimitzar els resultats", afirma. Segons l'especialista, en casos d'alta miopia, especialment a partir de 8 diòptries, la tècnica més indicada és la implantació de lents intraoculars (generalment fàquiques, és a dir, que no substitueixen el cristal·lí, quan es tracta de persones joves).

 cirurgia refractiva, ben indicada i realitzada

La cirurgia refractiva, ben indicada i realitzada, no suposa un risc extra per a aquests pacients, però tampoc elimina la predisposició patològica de l'ull miop

Miopia i hàbits en la joventut a Espanya

Segons l'informe realitzat per Visión y Vida, s'estima que el 47 % dels joves a Espanya són miops, una tendència que sembla anar a l'alça, en part –exposa l'informe–, per "l'ús intensiu de la visió propera [...], l'ús intensiu de pantalles des de la infància, la mala cura de la postura i de la higiene visual o els costums i les formes de vida de la societat actual: poc temps a l'aire lliure, menys dedicació a esports, etc.".

Amb relació a aquests hàbits, els resultats de l'enquesta, que també recull l'informe, apunten que el 41,5 % dels joves diu patir o haver patit alguna vegada visió borrosa o doble al final del dia, que un 54,6 % reconeix sentir picor d'ulls relacionat amb l'ús intensiu de la visió propera i que un 47,1 % manifesta que alguna vegada o sovint ha patit vermellor ocular. Segons la mostra, el 80 % detecten per si mateixos problemes oculars (dificultat per veure la pissarra, rètols, etc.), mentre que només un 13,7 % ho fa en una revisió ocular. Davant aquesta dada, Visión y Vida i els experts que han col·laborat en l'informe recorden la necessitat de sotmetre’s a controls oftalmològics periòdics. "Si aconseguíssim reduir la progressió de la miopia a la meitat en els pacients, evitaríem que gairebé el 90 % dels actuals miops arribessin a nivells de risc, és a dir, miopies magnes", conclou el document.