Prop de 700 persones amb discapacitat intel•lectual rebran atenció ocular gratuïta a Barcelona

L’Institut de Microcirurgia Ocular acollirà el 5 i el 6 d’octubre les jornades “Vine i veuràs”, organitzades per Abre sus Ojos, amb el suport de Dincat, del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya i de la Fundació IMO
Convocatoria "Ven y Verás" 2012 en IMO Barcelona.

Prop de 700 persones amb discapacitat intel•lectual podran accedir, els propers 5 i 6 d’octubre a Barcelona, a exàmens oculars gratuïts per avaluar les seves capacitats visuals, detectar problemes refractius i rebre recomanacions de tractament o compensació òptica. En els casos en què calgui, rebran, a més, ulleres adaptades als seus gustos i necessitats.

Revisions a Vine i Veuràs

La doble jornada, que té la col•laboració del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), DINCAT (Discapacitat Intel·lectual Catalunya) (Discapacitat Intel•lectual Catalunya) i la Fundació IMO, ha estat impulsada per Abre sus ojos (ASO), una organització sense ànim de lucre que vol millorar la qualitat visual de persones amb discapacitat intel•lectual, un 5% de les quals manifesta problemes visuals severs en contrast amb el 0,2% de la resta de població, segons l’OMS. Per fer-ho, l’ASO té voluntaris de diversos àmbits professionals, com ara oftalmòlegs, òptics optometristes, farmacèutics i audiòlegs.

Una de les principals activitats que du a terme Abre sus Ojos és aquesta trobada anual que amb motiu del Dia Mundial de la Visió –que enguany es fa l’11 d’octubre– i amb el nom “Vine i Veuràs”, ofereix exàmens gratuïts i prescriu i lliura ulleres a persones amb necessitats intel•lectuals especials. Abre sus Ojos ha fet prop de 4.000 revisions oculars i ha prescrit i lliurat més de 1.500 ulleres en trobades que han tingut lloc a Orense, Madrid, Múrcia, Sevilla o Figueres (Girona), entre altres ciutats espanyoles. La cita d’enguany tindrà lloc, per segon any consecutiu, a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO), on s’espera que vinguin prop de 700 persones procedents de centres d’educació especial, cases tutelades, centres ocupacionals, fundacions i associacions que treballen en els diversos àmbits de la discapacitat. Per arribar a tots aquests centres, Abre sus Ojos ha tingut la col•laboració de Dincat, grup que treballa amb més de 300 entitats associades on 5.000 professionals atenen 31.000 persones amb discapacitat intel•lectual.

Durant la trobada, els participants passaran per un circuit en què se’ls farà un mesurament computeritzat de graduació, proves d’agudesa visual amb ulleres i sense, proves de visió bilateral, proves de refracció i de salut ocular, a més d’otoscòpies per detectar problemes d’acumulació de cera a l’orella o de perforació de timpà. Al final, es lliurarà als assistents un informe global amb les recomanacions corresponents, si s’estima que han de fer-se una revisió amb l’especialista. Als participants que necessitin graduació, se’ls enviarà per correu, als centres o entitats que treballen amb ells, unes ulleres amb muntura i lents orgàniques i irrompibles, en un termini aproximat de dos mesos. A la cita de 2011, en la qual van participar 600 persones, es van prescriure ulleres a 280 participants, rècord de totes les trobades fetes fins ara.

Revisió ocular

Segons Ernesto Marco, portaveu d’Abre sus Ojos, “moltes de les proves que fem durant la jornada comporten dificultats especials amb determinats participants, que a causa de la seva discapacitat, no són capaços d’estar-se quiets, de seguir les instruccions, etc. Per això cal la presència de dos voluntaris a cada prova, un d’ells, necessàriament amb experiència en aquest esdeveniment”. En total, a la cita hi participaran cent voluntaris d’Abre sus Ojos entre optometristes, oftalmòlegs, audiòlegs, terapeutes ocupacionals, psicòlegs, farmacèutics i altres professionals amb una gran experiència en el camp de la discapacitat i de l’optometria.

Inauguració de les jornades “Vine i Veuràs”

Divendres 5 d’octubre a les 12 h el conseller de Benestar Social i Família, Hble. Sr. Josep Lluís Cleries, serà a la inauguració de la trobada a l’IMO, Institut de Microcirurgia Ocular.

A l’acte també hi intervindran Josep Fusté, responsable de Planificació de Serveis i Mapa Sanitari del Departament de Salut, Antonio García, president d’Abre sus Ojos, Rosa Cadenas, presidenta de Dincat, Alfons Bielsa, president del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya, el Dr. José García-Arumí, president de la Fundació IMO, i el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO.