Pèrdua de visió central, les imatges es deformen

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Imagen con visión normal

Visió normal

Imagen con ojo afectado

Visió d'un ull afectat

Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE)

La DMAE, o degeneració macular associada a l’edat, és una malaltia degenerativa i crònica de la zona central de la retina (la màcula) que provoca un deteriorament progressiu de les cèl·lules i de l’epiteli pigmentari de la retina. Com a conseqüència, es produeix una pèrdua de visió central.

La visió amb DMAE, generalment, s'associa a una pèrdua de la visió central, tal com es pot veure en la imatge. No obstant això, aquest símptoma correspon a fases molt avançades de la malaltia. En aquest sentit, segons el tipus de DMAE i el seu temps d'evolució, alguns dels símptomes més freqüents que poden experimentar els pacients són:

  • pèrdua de visió
  • percepció de les línies tortes o distorsionades
  • disminució de sensibilitat al contrast
  • dificulteu d'adaptació als canvis de llum, per exemple, quan passen d'espais exteriors a interiors.

Com hem d’actuar?

La DMAE provoca una limitació visual molt severa. El diagnòstic precoç és clau per a detenir o alentir el seu avanç, així com per a mantenir i recuperar la visió del pacient que la pateix. Per això, els següents aspectes són claus:

  • Dur a terme controls oftalmològics periòdics a partir dels 50 anys. L’evolució de la DMAE pot ser ràpida o progressiva. El diagnòstic precoç és essencial per poder-la tractar i per frenar-ne l’evolució.
  • Mantenir uns hàbits de vida saludables: no fumar, seguir una dieta equilibrada rica en antioxidants i controlar la hipertensió arterial.
  • També es recomana als pacients de més de 50 anys que facin un autodiagnòstic amb la reixeta d’Amsler, una prova ben senzilla que permet detectar els primers símptomes de DMAE. Et pots descarregar la reixeta i les instruccions per fer la prova correctament en aquest enllaç.