Oliveiro Estupiñán

L'esperança de l'Oliveiro era un trasplantament de còrnia que li permetés tornar a veure-hi després de més de dos anys en la foscor. La Fundació IMO li va brindar aquesta oportunitat, que va posar fi a un llarg període d'incertesa amb una cirurgia àgil i exitosa.
Oliveiro Estupiñán
Anar-se’n al llit i, l’endemà, llevar-se i no veure-hi gens. Això li va passar a un jove canari, l’Oliveiro Estupiñán, fa més de dos anys. De sobte, una cortina fosca li va tapar l’ull esquerre i, des d’aleshores, tant ell com la seva mare Teresa no desitjaven altra cosa que poder accedir a un trasplantament de còrnia que li permetés recuperar part de la visió i de les possibilitats de relació amb l’entorn.
 
El Dr. José Luis Güell, especialista en còrnia i cirurgia refractiva de l’IMO, explica que “el trasplantament de còrnia era l’única opció per al cas de l’Oliveiro, de 33 anys i amb queratocon avançat a tots dos ulls, però especialment sever a l’esquerre. En aquest ull, l’alteració congènita corneal va anar progressant i va arribar al màxim estadi, anomenat hydrops, en què la còrnia es va deformar fins a deixar una cicatriu central. Com a conseqüència, el pacient va experimentar una important disminució de visió i va quedar-li reduïda a menys de l‘1% (tot just el moviment de mans), un dany que no es podia restaurar si no era amb un trasplantament”.
 
La intervenció que necessitava l’Oliveiro, amb tot, va trigar molt a arribar i l’espera per trobar una còrnia compatible es va dilatar i semblava un procés interminable per a la família. Dos anys i mig ben llargs en els quals el jove va veure la seva capacitat visual limitada i la qualitat de vida minvada, perquè havia perdut autonomia i no podia fer tasques tan quotidianes com llegir, consultar el mòbil o, senzillament, veure la televisió.

Canvi d'actitud després d’haver recuperat la visió

Amb la ferma voluntat de revertir aquesta situació, la seva mare no va parar de buscar alternatives fins que la solució va arribar de la mateixa manera que havia sorgit el problema: de manera imprevista. Quan la Teresa va entrar un dia a Facebook i va veure un comentari sobre l’IMO, poc que es podia imaginar que, en menys d’un mes, al seu fill l’operarien a l’Institut gràcies al projecte Operació Visió, promogut per la Fundació IMO per donar resposta a casos com el de l’Oliveiro, amb patologia ocular severa i amb dificultats d’accés al tractament.

“Per nosaltres va ser un somni”, reconeix la seva mare, la qual assegura que el trasplantament de còrnia va resultar un èxit. “Hem notat una gran millora, ja que l’Oliveiro està molt més actiu, obert i animat després d’haver recuperat progressivament la visió”. En aquest sentit, i tal com afegeix el Dr. Güell, cirurgià que va fer-li la intervenció, “s’ha confirmat el bon pronòstic que, en general, tenen els trasplantaments en queratocons.

Passades les primeres setmanes, en les quals la nova còrnia va acabar de transparentar-se i de regularitzar-se, el pacient va tornar a veure-hi bé i vam poder graduar-lo, tot i que hem de tenir en compte que aquesta graduació anirà canviant el proper any i mig”. Per això, tant la correcció òptica requerida com els controls de seguiment oportuns, també estan inclosos en el projecte Operació Visió, que pretén donar cobertura global a les persones acollides al programa des de l’excel·lència mèdica i la qualitat humana que impulsa la labor de la Fundació IMO.