Noves tècniques de suport a l’oftalmologia per a un centenar de professionals a l’IMO

Un centenar de professionals van assistir el passat 27 i 28 de maig al Curs de Noves Tecnologies de Suport a l’Oftalmologia que va tenir lloc a l’IMO
Congreso nuevas tecnologías de apoyo en oftalmología

La cita es va organitzar amb l’objectiu de proporcionar al personal assistencial d’oftalmologia tots els recursos disponibles per a l’exercici òptim de la seva feina i per compartir amb ells els coneixements basats en l’experiència dels professionals de l’IMO.

El curs va incloure una part teòrica i una altra de pràctica sobre optometria, infermeria tècnica fotogràfica especialitzada en oftalmologia, infermeria quirúrgica i assistència tècnica oftalmològica.

Segons Alfons Margalef, de la Unitat de Fotografia de l’IMO i coordinador del curs, “l’objectiu era actualitzar i posar-se al dia de les noves tècniques, que evolucionen contínuament“. “Per això –afegeix- vam oferir una completa exposició de totes les tecnologies diagnòstiques que hi ha actualment, com per exemple les noves tècniques d’angiografia que fem servir a l’IMO. A la Unitat de Fotografia tenim un aparell, l’Optomap, que ofereix una imatge panoràmica del fons de l’ull, de manera que una sola captura equival a 20 de les que fèiem amb la tecnologia anterior. També destaquen les proves d’OCT, de les quals disposem des de l’any 2000 i sobre les quals s’han fet molts avenços per adaptar-les al diagnòstic i el control de diferents patologies, com el glaucoma. L’OCT ens permet conèixer la pauta d’evolució de la patologia: si s‘agreuja, si s’estabilitza, etc.”.

Als tallers que van tenir lloc durant el curs, els assistents van poder posar en pràctica tot allò que s’havia tractat a les ponències. “Els participants van valorar molt poder treballar directament amb els aparells d’última tecnologia que tenim a l’IMO“, explica el coordinador del curs.

Asociación Española de Ayudantes al Oftalmólogo

Alfons Margalef va ser un dels fundadors, a mitjan anys 90, de l’Asociación Española de Ayudantes al Oftalmólogo. La societat va sorgir amb l’objectiu de promoure cursos per ensenyar les noves tècniques als ajudants d’oftalmòleg: optometristes, infermers, auxiliars i tècnics de sala d’operacions. L’Asociación organitzava un curs cada any fins fa quatre anys, quan va cessar l’activitat. “Ara hem aprofitat els mitjans que tenim a l’IMO per tornar a organitzar aquest curs i estar al dia de les noves tècniques”, explica Alfons Margalef.