Una tècnica mínimament invasiva de cirurgia del glaucoma aconsegueix evitar l'ús diari de gotes

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita

Utilitza el làser excímer i es pot combinar amb la cirurgia de cataracta, com a una alternativa a les tècniques convencionals i als fàrmacs hipotensors per baixar la pressió intraocular.

làser ELT glaucoma

L'IMO ha introduït de forma pionera i amb gran èxit una nova tècnica de cirurgia del glaucoma: la trabeculotomia amb làser d'excímer (ELT), el mateix tipus de làser ultraviolat que s'utilitza des de fa anys en la cirurgia refractiva i que ara ha demostrat els seus avantatges en el camp d'aquesta patologia. Es tracta d'una nova opció entre les tècniques conegudes com a MIGS (minimally invasive glaucoma surgery), cada vegada més abundants per a l'abordatge del glaucoma.

Com explica la Dra. Elena Arrondo, especialista de l'Institut, "l’ELT és un mètode segur i eficaç per fer baixar la pressió intraocular en pacients amb hipertensió ocular o glaucoma lleu. Així, en la majoria de casos, permet reduir el nombre de fàrmacs hipotensors que han de prendre després de l'aplicació del làser a quiròfan, cosa que evita els problemes de compliment i els efectes secundaris de l'ús diari de gotes".

Segons l'oftalmòloga, "a l’IMO hem fet un seguiment de 3-4 mesos dels pacients tractats amb aquest procediment –gairebé tots ells mitjançant una intervenció associada a la de cirurgia cataracta– i els inputs obtinguts ens ofereixen molt bones perspectives, en la línia d'estabilitat perllongada de la pressió intraocular i de baix risc de complicacions que s'ha descrit en estudis multicèntrics en un termini de 5 anys".

Sense implants

En comparació amb altres tècniques MIGS, l’ELT és una de les opcions de cirurgia del glaucoma menys invasives, ja que no requereix l'ús d'implants i actua directament sobre la malla trabecular (la "resistència" a la sortida de l'humor aquós de la qual dona lloc, generalment, a l'augment de la pressió intraocular en els pacients amb glaucoma). D'aquesta manera, restableix de forma fisiològica el bon funcionament del sistema de drenatge de l'interior de l'ull, sense provocar dany en els teixits, ja que l'energia del làser excímer s'allibera de forma focalitzada i no causa lesions per calor.

"La trabeculotomia amb làser d'excímer és una tècnica ràpida i senzilla que no modifica la superfície ocular i deixa l'ull 'verge' per a qualsevol procediment de glaucoma que el pacient pugui requerir posteriorment", destaca la Dra. Arrondo, que afegeix que l’ELT pot practicar-se de forma aïllada o associada a cirurgia de cataracta, també utilitzada per al glaucoma. En aquest segon cas, la disminució de la pressió intraocular que s'aconsegueix és més gran, de manera que és una combinació especialment efectiva, que no necessita d'incisions extres i que amb prou feines requereix pocs minuts de temps addicional per dur a terme l'operació.

El procediment

L’ELT és una cirurgia del glaucoma que consisteix en l'obertura d'una via des de la cambra anterior fins el canal de Schlemm, que es troba en l'angle que formen la còrnia i l'escleròtica (part blanca de l'ull) amb l'iris (part de color) i a través del qual es produeix el drenatge de l'humor aquós (líquid transparent que banya les estructures oculars). Amb aquesta finalitat, l'energia del làser excímer s'utilitza per crear petits orificis a la malla trabecular que faciliten el pas de l'humor aquós, sense necessitat d'utilitzar implants connectors que comuniquin la cambra anterior amb el canal de Schlemm. Això preserva l'anatomia de les estructures i prevé problemes de cicatrització que, a curt i llarg termini, poden fer fracassar el bon control de la pressió intraocular.