Una solució a mida per a cada tipus d'ull sec

La manca de llàgrima és tan sols una de les causes d'aquesta malaltia multifactorial, que reunirà experts internacionals a l’IMO Barcelona per debatre sobre les noves guies de pràctica clínica.

consulta Àrea d'Ull Sec

L'ull sec és una patologia comuna que afecta un 30% de la població i que constitueix un dels principals motius de consulta a l'oftalmòleg. Malgrat el que solen pensar molts pacients, no es tracta només de manca de llàgrima, sinó que és una patologia multifactorial que pot expressar-se també amb una simptomatologia variable, que va des de lleugeres molèsties fins a problemes visuals i lesions a la superfície ocular. Aquesta síndrome es pot deure a una disminució de la producció de la llàgrima o a una evaporació excessiva, així com a una inflamació, a una manca d’innervació a la còrnia o a un defecte de funcionament d'aquests nervis. Per això, l'ull sec es classifica en diversos tipus: aquodeficient, evaporatiu, inflamatori, neurotròfic i neuropàtic, que poden combinar-se, i al maneig personalitzat dels quals s'orienta el curs teoricopràctic per a professionals "Ocular surface masterclass".

La cita tindrà lloc el 8 de febrer a l'IMO, centre referent que disposa d'una Àrea d'Ull Sec específica i coorganitzador del curs, impulsat pels Laboratoris Théa, que destaquen el paper fonamental de l’oftalmòleg davant d’aquesta malaltia: “Cada pacient és únic i, per això, és especialment important compartir el coneixement”. D’altra banda, La trobada també té el suport d'importants societats com EUCORNEA (European Society of Cornea and Ocular Surface Disease Specialists) i TFOS (Tear Film & Ocular Surface Society), grup d'especialistes internacionals responsable de l'última classificació de l'ull sec per orientar les noves guies de pràctica clínica.

Durant la jornada, els especialistes compartiran la seva experiència i posaran sobre la taula casos reals de cada tipus d'ull sec. Per exemple, debatran al voltant de la sequedat ocular associada a la disfunció de les glàndules de Meibom, "un problema present en fins a un 85% dels pacients amb ull sec i que afecta l'estabilitat i la qualitat de la llàgrima", explica la Dra. Mercè Morral, oftalmòloga de l'IMO i ponent del curs.

prova de diagnòstic de l'ull sec

Exploració diagnòstica a l'Àrea d'Ull Sec de l'IMO, que disposa d'optometristes i oftalmòlegs especialitzats en patologia de la superfície ocular.

Diagnòstic precís per tractar l’ull sec

Una altra patologia freqüentment lligada a l'ull sec és la blefaritis o inflamació de la parpella, que pot ser causada per la infecció d'un àcar que hi ha en els fol·licles de les pestanyes (Demodex folliculorum), com en un dels casos que es presentarà a l’esdeveniment. També s'abordarà la sequedat ocular per a malalties autoimmunitàries, com ara la Síndrome de Sjögren –casos especialment severs–, així com la relacionada amb l'ús crònic de fàrmacs per tractar el glaucoma o després d'una cirurgia refractiva.

El Dr. José Luis Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO i professor de la trobada, aclareix que "l'ull sec després d'aquesta intervenció és transitori en la majoria de pacients i sol desaparèixer al cap de pocs mesos (en menys d'un 1% dels casos es perllonga fins a l'any si la cirurgia està ben indicada)". No obstant això, quan la recuperació de la superfície ocular és més lenta o es descompensa un ull sec preexistent, no se n’han de menysprear els símptomes i pot ser necessària l'ajuda d’un tractament específic.

Determinar l'estratègia terapèutica més eficaç en cada cas requereix una exploració experta que, en funció de les causes de la sequedat ocular i de les característiques del pacient, permeti individualitzar el diagnòstic i proporcionar una solució a mida. "El fet que sigui una patologia crònica amb la qual el pacient ha d'aprendre a conviure-hi no implica que no es pugui modular la malaltia i minimitzar-ne la simptomatologia", destaquen els especialistes de l’IMO. Segons conclouen, "podem oferir diferents llàgrimes artificials i pomades lubricants, suplements alimentaris d'omega 3, rutines d'higiene palpebral, fàrmacs antiinflamatoris i tractaments innovadors a consulta, com ara la pulsació tèrmica o la microexfoliació palpebral, per millorar tant la salut ocular com la visió i la qualitat de vida".