Una llum al final de l’ull

Les noves cures de la retina, el teixit que connecta amb el cervell al fons del globus ocular, arriben a capgirar la ceguesa
Veure que un home cec des dels 18 anys recupera la vista quan en té 30 és una de les satisfaccions més grans en la carrera del cirurgià oftalmològic Borja Corcóstegui. Quan se li va presentar aquest pacient, un directiu de l’ONCE, Corcóstegui es va adonar que la cataracta i l’hemorràgia que li impedien la visió tenien remei. Les tècniques per guarir els ulls han fet passos de gegant a les darreres dècades, afirma el metge. L’avenç més gran és que podem fer feliços molts més pacients, comenta Stanley Chang, catedràtic d’oftalmologia a la Universitat de Columbia i considerat el pare de la cirurgia retinal.

Tots dos metges van coincidir a Barcelona a principis de juny al congrés internacional de Novetats Mèdiques i Quirúrgiques en Retina organitzat per Corcóstegui al centre que dirigeix, l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO). La trobada va reunir 300 experts internacionals que van assistir a xerrades i a vuit operacions emeses en directe per pantalla gegant, per compartir els seus coneixements sobre la retina.

En aquesta fina capa de teixit nerviós que recobreix l’interior de l’ull es fixen les imatges, que s’envien al cervell a través del nervi òptic. La retina és la causa de les cegueses més severes, destaca Corcóstegui. Per exemple, les malalties de la retina associades a la diabetis són la principal causa de pèrdua de visió en adults de menys de 40 anys al món desenvolupat. Tendim a donar per descomptat el fet de veure-hi, però els problemes de visió poden canviar radicalment la nostra capacitat de gaudir de la vida, apunta Chang.

Algunes d’aquestes malalties tendeixen a passar de pares a fills. Per exemple, la meitat dels casos de degeneració macular s’expliquen per les mutacions de dos gens en concret. Tanmateix, l’entorn i els costums també hi tenen un paper. Fumar genera alteracions cardiovasculars que multipliquen per 5 la degeneració, afirma Corcóstegui. Les persones que pateixen un alt nivell d’estrès tenen més incidència de retinopatia serosa central, hi afegeix Chang.

Descarrega’t l’article sencer en aquest enllaç.