Una bona protecció, clau per poder gaudir de l'eclipsi de sol

L'ull actua com una lupa i concentra la llum en el centre de la retina, la qual cosa pot provocar greus lesions

Aquest divendres 20 de març acomiadarem l'hivern amb un eclipsi solar que es podrà veure des de tot Europa i que a Espanya arribarà a ocultar més de la meitat de l'astre rei. Es tracta d'una ocasió única per gaudir d'aquest espectacular fenomen, que val la pena apreciar, sempre que es faci amb precaució. El fet que la lluna cobreixi el sol i que així no ens enlluerni no vol dir que la seva radiació deixi de ser perjudicial. Tot al contrari, ja que som menys conscients de la necessitat de protegir-nos i en observar-lo directament és quan els efectes poden ser més nocius.

Segons el Dr. Rafael Navarro, oftalmòleg del Departament de Retina de l'IMO, "els nostres ulls són com lupes i concentren els raigs lluminosos en la fòvea, la zona central de la màcula, que al seu torn és la zona central de la retina". A causa del fet que el sol irradia una gran quantitat d'energia, si contemplem l'eclipsi sense prendre les mesures de seguretat oportunes, augmenta la temperatura i les proteïnes retinals es coagulen. Com a conseqüència "es produeix un dany moltes vegades irreparable que pot afectar greument la nostra visió, ja que precisament la fòvea ens permet veure-hi amb nitidesa i percebre detalls", explica el Dr. Navarro.

Encara que en alguns casos es pot arribar fins i tot a la ceguesa, la magnitud de la lesió dependrà de diversos factors, com la mida de la pupil•la o la pigmentació de l'iris. En qualsevol cas, i com destaca l'oftalmòleg de l'IMO, "és fonamental que ens protegim i que consultem a l'especialista el mètode més indicat per a visualitzar l'eclipsi amb totes les garanties". En aquest sentit, cal desmuntar la creença que es pot mirar a través de radiografies, paper fotogràfic, miralls o càmeres o telescopis que no estiguin específicament preparats per a això, ja que en cap cas serveixen com a protecció.

A més, segons explica Maite Sisquella, del Departament d'Optometria i Refracció de l'IMO, "les ulleres de sol habituals tampoc redueixen el risc de lesió, ja que la intensitat del fenomen és molt elevada". Per això, si es vol fer una observació directa de l'eclipsi s'han d'utilitzar ulleres especials homologades per la Comunitat Europea (índex d'opacitat 5 o superior) o ulleres de soldador amb una elevada densitat del vidre, així com potents filtres (Mylar o equivalents). Una altra opció segura és l'observació indirecta de l'eclipsi, és a dir, aquella en la qual es projecta la llum sobre una superfície plana per obtenir una imatge nítida del fenomen, ja sigui a través de les lents d'un prismàtic o d'un telescopi, o bé a través d'una obertura en un cartró o cartolina.

Així doncs, són diverses les possibilitats que tenim al nostre abast per ser partícips d'un dels esdeveniments naturals que més curiositat i expectació desperta. Sobretot en aquest cas, ja que no es veu un eclipsi d'aquesta magnitud des de 1999 i es preveu que, si deixem escapar l'oportunitat, haurem d'esperar fins al 2026 per tornar a fer-ho.