Un documental relata, en primera persona, una de les grans fites de la història moderna de l'oftalmologia: la vitrectomia

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

El Dr. Borja Corcóstegui explica com va viure, en els anys 70, la introducció pionera d'aquesta nova manera abordar la retina, des de l'interior de l'ull, i el seu impacte en la recuperació de la visió en persones cegues.

Haciendo historia: la vitrectomía

La vitrectomia és un dels tractaments més practicats per tractar les lesions de la retina: el despreniment de retina, la retinopatia diabètica i les malalties lligades a l'alta miopia en són algunes. Aquesta tècnica, que va començar a desenvolupar-se fa més de 40 anys, va marcar un abans i un després al món de l'oftalmologia, ja que, per primera vegada, el cirurgià operava la retina des de l'interior de l'ull i permetia recuperar visió a persones cegues, tal com recorda el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l'Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO), en un documental produït per l’Institut mateix que realitza un repàs històric de la introducció d'aquesta tècnica a Espanya.

A través de declaracions, fotografies i petites peces audiovisuals d'arxiu i de gran valor històric, el documental relata com, el 1975, es va produir un canvi de paradigma que va revolucionar aquesta tècnica quirúrgica. Segons Corcóstegui, pioner en la introducció de la vitrectomia a Espanya, “els cirurgians comencem llavors a operar introduint una via a la zona posterior de l'ull (pars plana), una tècnica que es va seguir desenvolupant i millorant fins a utilitzar les 2-3 vies actuals”.

Dr. Borja Corcóstegui, IMO

El Dr. Borja Corcóstegui, Director Mèdic de l'IMO, va ser un dels primers oftalmòlegs en practicar vitrectomies. 

“El coneixement és el millor avenç”

En realitzar aquesta retrospectiva, Corcóstegui recorda que els primers cirurgians a practicar la nova tècnica van haver de vèncer moltes reticències, ja que “existia la idea preconcebuda que els pacients tenien mals resultats postoperatoris”, explica l’oftalmòleg. Segons l'especialista, “això ocorria pel desconeixement que llavors existia sobre les zones internes de l'ull i per la manca de pràctica amb una tècnica tan nova i diferent de les anteriors”. Per salvar aquestes barreres i mogut pel lema “el coneixement és el millor avenç”, l'especialista en retina va realitzar diversos viatges i estades als Estats Units i a diferents països europeus per conèixer de primera mà la tècnica i compartir-la amb altres professionals. Això li va permetre començar a utilitzar, de forma pionera, els primers instruments i aparells per desenvolupar la vitrectomia que van arribar a Espanya i convertir-se en referents en l'ús i perfeccionament de la tècnica, al costat d'un jove equip liderat per ell mateix, i en el qual es trobaven el Dr. Carlos Mateo i el Dr. José García-Arumí, tots dos membres de l'actual Departament de Retina de l’IMO.

Primers casos d'èxit

El documental recull, a més, els primers casos d'èxit d'aquesta revolucionària cirurgia aplicada a un nen de mesos o a un jove que havia quedat cec d'un ull i la recuperació del qual, gràcies a la vitrectomia, va ser considerada, en aquell moment, “com una mena de miracle”, segons recorda el Dr. Corcóstegui. Després d'aquests casos pioners, en van venir d’altres de persones cegues que van poder recuperar la visió. “Eren pacients que ningú esperava que es poguessin guarir”, una dada que contrasta amb les més de 700 vitrectomies que es realitzen anualment a l’IMO amb un elevat índex d'èxit. Prova d'això és que “quan recuperen la visió els pregunto com esperaven que fos; abans em deien que més gran i ara em diuen que més jove”, bromeja l’oftalmòleg.

 

 

Dades personals
Foto DNI / NIE / Pasaporte
Adjunta fotografía de tu documento de identidad
Dades del pacient
Foto DNI/NIE/Pasaporte
Adjunta fotografia del document d'identitat del pacient, si es tracta d'un menor d'edat, també has d'adjuntar el document que t'acredita com a tutor legal.
Dades mèdiques oftalmològiques
Historial mèdic general (no oftalmològic)
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Historial oftalmològic
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Dades de facturació
Informes
Si disposes de proves, imatges oftalmològiques o informes, et preguem que ens els adjuntis. Pots enviar-nos proves antigues com a informació addicional, però t'aconsellem afegir proves amb data recent (preferiblement no més de 30 dies), atès que no podem garantir una orientació fiable realitzada sobre la base de proves més antigues.