Ulls del Món, deu anys lluitant contra la ceguesa evitable

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita
Aquest 2011 es compleixen deu anys de feina de la Fundació Ulls del Món prevenint i combatent la ceguesa evitable als països més pobres del món, que suposa un 80% dels casos a l’àmbit mundial.

Una fita que ha estat possible gràcies a la implicació d’un bon nombre d’institucions, empreses privades i persones, entre elles l´ IMO i els seus professionals.

La història de la Fundació es comença a escriure el gener de 2001, arran d’un viatge de Rafael Ribó i Borja Corcóstegui als campaments de refugiats sahrauís de Tinduf per dur a terme un projecte assistencial d’ajuda humanitària a la població desplaçada. La precària situació en què viu la població local i les deficiències visuals que pateix fan que s’adonin de la necessitat de crear una entitat que ajudi a millorar aquestes condicions.

Ulls del Món es crea formalment el 18 de juliol de 2001 i el mes de novembre d’aquell mateix any s’organitza la primera comissió medicoquirúrgica per atendre les persones amb problemes oculars en el marc del programa Ulls del Sàhara. Un any més tard, comencen les activitats a la província d’Inhambane (Ulls de Moçambic), mentre que el programa Ulls de Bolívia arrenca el 2003 amb la ciutat d’El Alto com a centre d’operacions.

El que havia començat amb activitats principalment assistencials en un únic territori es va convertint, amb el temps, en una completa tasca de cooperació integrada per quatre programes (Ulls de Mali comença el 2008 a la regió de Mopti i el districte de Bamako), que tenen com a base l’excel•lència i l’equitat en l’atenció ocular.

Formació i prevenció, prioritats de la Fundació

En aquest context, la capacitació dels recursos humans locals i el control de les patologies oculars van adquirint un paper cada cop més destacat en les actuacions de la Fundació fins a convertir-se en l’eix central, en la recerca de la màxima sostenibilitat en cadascun dels projectes.

El capítol de la formació es concreta amb el desplaçament d’experts oftalmòlegs sobre el terreny en el marc de projectes formatius, l’organització de cursos d’especialització a distància a través de videoconferència o la concessió de beques d’estudi perquè metges generals, oftalmòlegs i optometristes puguin completar la seva capacitació, entre altres mètodes formatius. Actualment, cadascun dels projectes té els professionals locals amb els coneixements necessaris per desenvolupar els serveis d’oftalmologia en cada territori.

Quant a la prevenció de patologies oculars bàsiques, Ulls del Món organitza campanyes de revisió ocular entre la població infantil, transmet coneixements de salut ocular bàsica a través de xerrades i fa estudis sobre la incidència de les patologies oculars. Aquestes activitats tenen com a objectiu aconseguir una correcta detecció precoç de malalties, de manera que es pugui reduir al màxim l’anomenada ceguesa evitable, la que es pot prevenir o guarir i que significa el 80% dels casos arreu del món.