Tumors palpebrals provocats pel sol: una possibilitat real

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

El dany acumulat en les cèl·lules de la pell, causada per l'exposició solar crònica, pot provocar problemes a les parpelles que convé tractar de forma oportuna.

tumors palpebrales exposició solar

L'impacte del sol al llarg dels anys pot tenir greus conseqüències per la nostra visió (de fet, us hem parlat anteriorment dels efectes oculars de l'exposició prolongada al sol).

L'exposició solar prolongada provoca un dany actínic, "un deteriorament de la pell a nivell cel·lular, que es produeix especialment en persones de raça blanca, i que danya l'ADN de les cèl·lules de la pell de la zona periocular", explica el Dr. Juan Carlos Sánchez España, oftalmòleg del Departament d’Oculoplàstica de l’IMO Grupo Miranza. Com a conseqüència, poden sorgir lesions precanceroses que solen passar desapercebudes a simple vista i que, en els casos més severs, poden aparèixer tumors palpebrals malignes, que si no es tracten de forma oportuna poden complicar-se.

Tumors palpebrals: com diferenciar-los?

Els tumors palpebrals són lesions de l'àrea periocular, que es poden donar a la parpella superior o inferior. Habitualment, les lesions malignes són de creixement ràpid, es tendeixen a ulcerar i a danyar els teixits circumdants mentre que, les lesions benignes (les més comunes) són de creixement lent i no solen causar problemes. Algunes de les més freqüents són els quists o berrugues, les quals no tenen relació directa amb aquesta exposició solar. "És molt difícil diferenciar-les pel nostre compte i, per això, convé visitar un especialista perquè indiqui si és benigne o maligne i donar-li tractament, que pot anar des de la simple observació i seguiment o directament cirurgia per aconseguir la cura", afegeix el Dr. Sánchez.

consulta dr. sánchez

Les revisions en consulta permeten avaluar qualsevol lesió de l'àrea periocular

El principal tractament dels tumors palpebrals és la resecció quirúrgica. Així mateix, s'utilitzen altres tipus de tractaments amb indicacions específiques i amb una menor taxa d'èxit, com són la crioteràpia, l’electrocoagulació o fins i tot teràpies biològiques tòpiques que s'apliquen directament sobre la lesió.

Dany actínic: afectació crònica en l'ADN de les cèl·lules de la pell causada per l'exposició solar perllongada


L'impacte del sol a les parpelles

malposiciones en los párpados

El dany provocat per l'exposició a el sol s'acumula progressivament en les parpelles inferiors i superiors.

Els tumors malignes són més prevalents en persones majors de 40 anys i es relacionen amb l'exposició crònica als raigs ultraviolats, que també pot provocar altres problemes a les parpelles, com canvis en la pigmentació a la pell o taques, així com retraccions, pells actíniques i malposicions palpebrals, com és l’ectropió cicatricial. "Per prevenir-los, aconsello fer servir protecció solar (ulleres de sol homologades, cremes solars amb factor de protecció elevat, gorres o barrets... etc.), així com evitar les exposicions prolongades al sol en les jornades de platja o piscina", explica el Dr. Sánchez.

Si apareix qualsevol lesió a la zona periocular (petits bultets, berrugues o "granets"), cal acudir a l'oftalmòleg perquè ho diagnostiqui i tracti precoçment.