T'expliquem com afecta la diabetis a la vista

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Com afecta la diabetis a la vista

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, els nostres experts adverteixen sobre la pèrdua de visió brusca que pot ocasionar la diabetis sense un control adequat de l'oftalmòleg.

La conseqüència més greu de la diabetis a la vista és la retinopatia diabètica (RD), que actualment afecta el 50% de les persones amb diabetis entre 40 i 59 anys i prop del 70%, entre els 60 i els 79.

Com afecta un mal control de la diabetis a la vista?

Un dels principals problemes amb què ens trobem és que, en molts casos, la RD, tot i estar en una fase molt avançada, no avisa:

  • No hi ha dolor
  • No hi ha una afectació visual gaire evident

En conseqüència, el pacient pot perdre tota la visió de l'ull de cop.

Dr. Carlos Mateo, expert en retina de l'IMO Grup Miranza

L'aspecte clau és que “la diabetis causa danys als vasos sanguinis de la retina i, sense el degut control de l'especialista, avança fins al tipus més sever: la RD proliferativa.

Dr. Carlos Mateo, cirurgià amb més de 35 anys d'experiència en malalties de la retina 

Per la seva part, la RD proliferativa es caracteritza pel creixement anormal de vasos sanguinis a la retina, que pot donar lloc a greus problemes de visió, com ara:

  • Hemorràgies a l'interior de l'ull (no són visibles externament però causen pèrdua de visió, en molts casos, severa)
  • Un despreniment de retina.

Afortunadament, “avui dia, a països com el nostre, els pacients amb diabetis solen tenir un bon control de la malaltia. Tot i això, encara ens trobem amb alguns casos que desenvolupen els tipus més greus de RD perquè no segueixen les pautes dels especialistes en endocrinologia”, puntualitza l'oftalmòleg.

Objectiu: un abordatge primerenc de la RD

A l'hora d'abordar el pacient amb RD, l'ideal és “no deixar que la malaltia avanci fins al tipus proliferatiu perquè, en aquest punt, ja cal operar, atès que l'estat en què arriba a la clínica ja sol ser molt greu i és més complicat que recuperi la visió totalment o parcialment. Per això sempre insistim en la importància de la prevenció a través de revisions i del control metabòlic de la malaltia”, explica Mateo

Dr. Mateo amb un pacient diabètic

Fer visites oftalmològiques de seguiment és clau per detectar a temps la retinopatia diabètica i les seves complicacions

Per als casos menys greus, hi ha altres tècniques menys invasives, com:

Tot i això, “cada cas ha de ser valorat de forma personalitzada, per un oftalmòleg expert en retina que pugui oferir una solució a mida”, conclou el Dr. Mateo.

3 punts clau per mantenir la diabetis sota control

3 punts clau per mantenir la diabetis sota control

Fer visites oftalmològiques de seguiment és clau per detectar a temps la retinopatia diabètica i les seves complicacions

Segons el Dr. Carlos Mateo, un bon control de la diabetis s'ha de fer en tres punts:

  1. Les revisions periòdiques amb l'endocrí.
  2. Les visites a l'oftalmòleg (depenent del grau de RD almenys una vegada a l'any).
  3. Una actitud activa del pacient, seguint les indicacions dels metges.

Així mateix, els diabètics de tipus 1 (generalment joves) han d'acudir a l'oftalmòleg 8 anys després del diagnòstic i els de tipus 2 (la majoria adults) quan són diagnosticats.