Tens dubtes sobre el glaucoma? Els nostres experts els resolen

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Dr. Natalino Giuliano - Consulta

Amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma, que aquest any té lloc del 6 al 12 de març, volem resoldre alguns dubtes habituals dels nostres pacients afectats per la malaltia i dels seus familiars.

Ho fem de la mà dels nostres experts en aquesta malaltia, que afecta més de 60 milions de persones al món i que provoca una afectació visual irreversible per a qui la pateix.

Per això, a l’IMO Grup Miranza, volem posar l'accent en la divulgació i detecció precoç d'aquesta malaltia, clau per frenar-la i evitar la pèrdua visual associada.

A continuació, les respostes dels nostres oftalmòlegs a les preguntes freqüents dels pacients que els visiten!

1. Tenir glaucoma i hipertensió ocular és el mateix?

La resposta és no, ja que tots els pacients amb una d'aquestes condicions no tenen l'altra.

És important aclarir que la hipertensió ocular és el principal factor de risc de patir glaucoma. Generalment, es considera que la pressió ocular és alta per sobre dels 21 mmHg i es recomana que les persones que la pateixen visitin l'oftalmòleg periòdicament amb un doble objectiu:

 • fer el seguiment de l’evolució per descartar danys al nervi òptic que puguin afectar la visió de la persona que la pateix
 • controlar-la amb el tractament més indicat, segons el cas del pacient (medicació, làser o cirurgia).

No obstant això, hi ha un tipus de glaucoma anomenat normotensiu, és a dir, que es manifesta malgrat que el pacient presenta una pressió ocular normal. Per detectar-lo és imprescindible fer revisions periòdiques de la vista.

revisión ocular glaucoma
La Dra. Blanca Monsalve, durant un control ocular a una pacient amb glaucoma, a l'IMO Grup Miranza Madrid

Hi ha pacients que tenen la tensió alta i, de vegades, no és preocupant. A la consulta, avaluem l'estat del nervi òptic i el camp visual del pacient.

Dra. Blanca Monsalve 

2. És possible veure-hi bé i tenir glaucoma?

És una pregunta molt comuna. La resposta és sí. Això és perquè la majoria de pacients en les fases inicials de la malaltia no tenen símptomes visuals, com dolor o molèsties. Tampoc no perceben o noten cap tipus de canvi o dèficit visual.

El Dr. Natalino Giuliano t'ho explica en aquest vídeo, a més, també diu quins són els símptomes visuals més freqüents que experimenten els pacients amb glaucoma:

És recomanable que qualsevol persona, especialment amb factors de risc de patir la patologia, se sotmeti a revisions periòdiques. Així podem diagnosticar precoçment malaltia i evitar pèrdues importants de visió.

Dr. Natalino Giuliano

3. La miopia fa créixer el risc de patir glaucoma?

La miopia multiplica entre dues i tres vegades el risc de patir glaucoma. A més, el risc és més gran a mesura que augmenta el grau de miopia. Així, pot arribar a  afectar el 12% dels miops de 6 o més diòptries i disparar-se fins al 80% en el cas de miopies molt elevades.

Per això, els nostres especialistes recomanen incloure les proves següents a les revisions de control a les persones miops:

Aquí t'expliquem les proves diagnòstiques necessàries per al diagnòstic i seguiment del glaucoma.

4. M'han diagnosticat la malaltia, puc arribar a patir ceguesa?

En la gran majoria de casos el glaucoma es pot controlar i estabilitzar a través de diferents opcions terapèutiques (tractament amb col·liris, làsers o cirurgia). Són tractaments destinats a reduir la pressió intraocular que l’oftalmòleg personalitza segons el tipus de glaucoma, el grau d'evolució o les característiques del pacient.

Si la malaltia no es diagnostica i es tracta a temps, progressa més ràpid i el pronòstic visual és pitjor.

revisión ocular glaucoma
Les revisions oculars periòdiques són imprescindibles per evitar les pèrdues de visió que provoca el glaucoma.

5. Es pot recuperar la visió perduda pel glaucoma?

Com comentàvem anteriorment, la visió perduda a causa del glaucoma no es pot recuperar. En aquest sentit, els tractaments actuals són “conservadors” la qual cosa significa que ajuden a mantenir a ratlla la malaltia, i eviten que avanci i causi danys visuals.

Tot i això, s'estan investigant noves i esperançadores teràpies. Algunes de molt prometedores com les següents:

 • La neuroprotecció amb col·liris.
 • Tractaments amb cèl·lules mare.

Tenim moltes alternatives per frenar l'evolució del glaucoma, però no podem recuperar, per ara, les cèl·lules que s'han perdut al nervi òptic.

Dra. Susana Perucho 

6. Si tinc la malaltia, els meus fills la poden desenvolupar en el futur?

El glaucoma té una base hereditària. De fet, les persones amb casos de glaucoma a la família tenen 10 vegades més possibilitats de patir la malaltia. La predisposició genètica és, per tant, un factor important en alguns tipus de glaucoma, com els següents:

 • El primari d'angle obert (familiar).
 • El congènit.
 • El juvenil.

A l’IMO Grup Miranza comptem amb un Departament de Genètica que ofereix diagnòstic i consell genètic per, entre altres aspectes, orientar i ajudar els afectats i els seus familiars. Coneix-ho aquí.

dra. elena arrondo en consulta
La Dra. Elena Arrondo fa un tractament amb làser per al glaucoma.

Actualment tenim un ampli ventall de tècniques per tractar el glaucoma: cada cop més segures, menys agressives, i mínimament invasives per al pacient.

Dra. Elena Arrondo 

5 consells per mantenir a ratlla el glaucoma:

 1. Revisa periòdicament la vista amb el teu oftalmòleg.

 2. Si pateixes hipertensió ocular o glaucoma, sigues constant amb els tractaments.

 3. Controla els factors de risc associats (diabetis, hipertensió arterial o miopia).

 4. Mantingues hàbits de vida saludables.

 5. En cas que notis qualsevol canvi a la visió o símptoma, acudeix a l'oftalmòleg.

No us perdeu més consells i recomanacions a Canal Glaucoma, una plataforma digital amb continguts creats especialment pels nostres experts en la malaltia!