Tecnologia d'última generació, nous protocols terapèutics i cirurgia en directe

Més de 300 especialistes de tot el món van participar a l’Enlighten, la trobada organitzada per Allergan en la qual es van abordar les innovacions més punteres en retina mèdica i quirúrgica.

L’IMO va acollir el cap de setmana del 16 i el 17 d'abril la sisena edició de l’Enlighten, una reunió internacional d'especialistes en retina promoguda per la companyia farmacèutica Allergan. Sota la direcció del Dr. Marc D de Smet (Suïssa), la Dra. Anat Loewenstein (Israel) i el Dr. Borja Corcóstegui (director mèdic de l'Institut), la trobada va tenir la participació de més de 300 oftalmòlegs per debatre sobre les darreres innovacions en una disciplina en evolució constant i el repte principal de la qual és "aconseguir que cada vegada més pacients puguin conservar una visió útil tota la vida", segons els experts.

Millores en el diagnòstic

Per aconseguir aquest objectiu, el Dr. Corcóstegui destaca "els importants avenços en tècniques diagnòstiques, que, gràcies a l'ús d'instruments d'última generació, permeten obtenir imatges de la retina amb un grau de detall mai abans aconseguit". És el cas dels nous sistemes d'òptiques de precisió microscòpica (Adaptative Optics) per veure directament les cèl·lules retinals. "Actuen com un microscopi i, per això, són útils sobretot en patologies d'origen genètic, com la degeneració macular associada a l'edat (DMAE) o les distròfies de retina", explica la Dra. Anniken Burés, especialista de l’IMO i ponent de l’Enlighten.

La resolució d'aquestes noves òptiques és fins i tot superior a la que ofereix la tomografia de coherència òptica (OCT), que ja permet veure teixits de fins a 5 micres de grandària i que, en els últims anys, s'ha convertit en una de les grans revolucions tecnològiques i en una prova essencial en el diagnòstic i el seguiment de les patologies retinals. Precisament, una de les novetats més recents, que va centrar gran part de l'atenció a l’Enlighten, va ser la integració de l'OCT i de l'angiografia. La nova angio-OCT utilitza raigs de llum per obtenir, en tot just 3 segons, imatges tridimensionals del fons d'ull i, d’aquesta manera, permet visualitzar els vasos sanguinis en les diferents capes específiques de la retina. Juntament amb l’alta precisió, el gran avantatge de l’angio-OCT és que es tracta d'una tècnica mínimament invasiva per al pacient, ja que no requereix la injecció d'una substància de contrast i, per tant, és més ràpida i menys molesta.

Nous protocols i cirurgia en directe

Més enllà de les millores en el diagnòstic per la imatge, una altra qüestió d'interès que es va abordar a l’Enlighten van ser els nous protocols de tractament, especialment enfocats en l'edema macular diabètic (principal causa de disminució de l'agudesa visual en pacients amb diabetis). Segons destaca la Dra. Burés, "vam parlar de l'experiència amb l'implant de dexametasona (corticoide), l'ús del qual demostra que cada vegada es té més present el component inflamatori de la malaltia. No obstant això, se segueixen aplicant altres estratègies que actuen sobre el component vascular, com els fàrmacs que inhibeixen el VEFG, un factor que augmenta la permeabilitat dels vasos sanguinis de la retina. Utilitzar una alternativa o una altra depèn del criteri de l'oftalmòleg i de les característiques de l'ull i de la patologia de cada pacient".

A més de la discussió de criteris terapèutics i de la presentació de casos clínics d'interès, el programa de l’Enlighten també va incloure una sessió de cirurgia en directe, en què els coordinadors estrangers de la trobada i els cirurgians especialistes de l’IMO –el Dr. Borja Corcóstegui , la Dra. Isabel Nieto, el Dr. José García-Arumí i el Dr. Carlos Mateo– van compartir amb l'auditori els seus trucs per a una pràctica quirúrgica amb resultats òptims.

Els cirurgians especialistes en retina de l’IMO van manejar amb mestria casos de gran complexitat, que van ser seguits a temps real des de l’Auditori de l’Institut per més de 300 assistents.

Trobada de primer nivell

Els organitzadors d’Allergan van destacar el nivell excel·lent de les intervencions mostrades i van transmetre el feedback positiu dels assistents, amb una valoració molt satisfactòria d'un esdeveniment que qualifiquen d’"educatiu, estimulant i divertit". Aquest èxit espera tornar-se a repetir els dies 23 i 24 d'abril amb l’Aurora, la trobada d'experts en glaucoma que també promou aquesta companyia farmacèutica i que l’IMO acollirà de nou com a referent de l'avantguarda oftalmològica.