Salut ocular amb el Dr. José Luís Güell de l’IMO al programa “Divendres” de TV3

Com ens hem de cuidar els ulls? Què cal fer per prevenir malalties oculars? Entrevista amb el Dr. José Luís Güell, oftalmòleg de l’Institut de Microcirurgia Ocular de l’IMO, al programa Divendres de TV3.

El Dr. Güell va resoldre dubtes dels espectadors, va respondre preguntes freqüents i va explicar les patologies més habituals de l’ull.

Quan i amb quina freqüència s’aconsella acudir a l’oftalmòleg?

El Dr. Güell va insistir en la idea de la prevenció des que l’ull està en formació: “En els anys de desenvolupament de la visió, fins als 8 anys, és bàsic acudir a l’oftalmòleg per saber si es pateix algun problema visual que s’hagi de corregir abans de la conformació de la visió de l’individu“.

“Si tenim una visió sana, a partir dels 30 o 40 es recomana acudir a l’oftalmòleg cada 5 anys per revisar que tot estigui correctament. Al voltant dels 40 és una franja d’edat en la qual tots, més tard o més d’hora, comencem a tenir problemes de visió”.

El Doctor Güell va explicar de manera clara i amb exemples senzills les patologies més comunes dels ulls, com ara l´ estrabisme o defectes refractius com la miopia, la hipermetropia, la presbícia y l´ull gandul. Va insistir en la importància de les campanyes de prevenció en salut ocular a tota la població, en especial als nens, recordant la campanya que l’IMO ha dut a terme recentment.  

Com ens hem de cuidar els ulls?

Al programa, els espectadors van adreçar dubtes al Dr. Güell. Compartim aquí algunes de les respostes a les preguntes més freqüents sobre salut ocular i prevenció.

Video Dr.Güell en TV3. ¿Cuándo y con qué frecuencia es aconsejable acudir al oftalmólogo? El Dr.Güell va explicar com prevenir les malalties oculars

 

Treballar davant d’un ordinador ens pot provocar problemes de visió?

És un tema molt debatut. En principi, no. El problema principal, igual que en la conducció nocturna, és que deixes de parpellejar al ritme fisiològic. D’aquesta manera l’ull s’asseca perquè no està prou lubricat. Davant de l’ordinador, per tant, per evitar la sequedat ocular, és important recordar-se d’anar parpellejant o bé aplicar-se gotes de llàgrima artificial.

I mirant la televisió a la nit? És millor veure-la amb la resta a les fosques o amb alguna llum de l’entorn encesa?

Si parlem de salut ocular, és exactament igual. No cal encendre gaire focus de llum; igual que per llegir, amb un n’hi ha prou.

És recomanable fer servir aquestes ulleres que es venen a les farmàcies amb una graduació ja tancada?

Si la persona s’hi sent còmoda, sí; està bé fer-les servir, però depèn de cada cas. No perjudicaran la visió, però parteixen d’un estàndard que no anirà bé a tothom.

Quan a algú li entra alguna cosa en un ull se sol dir que ens hem de fregar l’altre. Què hi ha de cert en això?

Aquesta dita de la medicina popular té una bona base que es fonamenta en la protecció ocular. L’objectiu és fer plorar l’ull, perquè el cos estrany surti sol. El que no hem de fer mai és gratar-se l’ull afectat. I si ens cau una substància càustica a l’ull, és importantíssim agafar una mànega o posar-se sota l’aixeta, obrir l’ull i estar una hora o dues amb aigua, molta molta aigua, per rentar-lo bé. Després, anem a l’oftalmòleg.  

Video Dr.Güell en El Dr.Güell va respondre les preguntes dels espectadors

 

Tenen algun risc les operacions de miopia i astigmatisme?

Totes les operacions, pel fet de ser operacions, tenen algun risc. Sí que és veritat que el risc és diferent en uns tipus d’operació i en uns altres, i les de miopia i astigmatisme no són de les més arriscades. S’associa normalment al làser, però nosaltres operem amb diversos instruments. L’edat és un factor important, que marca el tipus d’operació que més convé fer en cada pacient. A qualsevol edat es pot operar, però a vegades recomanes a un pacient que s’esperi a entrar a la propera dècada perquè la correcció li duri més.

Fer servir lentilles 24 hores al dia durant 8 anys pot comportar problemes?

Segur que sí. La còrnia està feta perquè hi toqui l’aire i per estar oxigenada. Si hi poses un plàstic al damunt no respirarà tan bé i per tant no són bones tantes hores. Tanmateix, és una opció que a moltes persones els pot resultar pràctica.

A partir de quantes diòptries es recomana operar la miopia?

La cirurgia refractiva sol ser, en la majoria de casos, una cirurgia electiva. Això vol dir que les persones trien dur ulleres o lentilles o bé operar-se. És relatiu, és a partir del grau de diòptria que molesti a cadascú; és bastant subjectiu, en realitat.

Pots veure els vídeos de l’entrevista sencera aquí:

Entrevista Dr.Güell al programa “Divendres” de TV3. Part I.

Entrevista Dr.Güell al programa “Divendres” de TV3. Part II.