Retardar el seguiment i tractament d'algunes patologies oftalmològiques pot posar en risc la visió

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Els oftalmòlegs de l'IMO adverteixen de la importància de prioritzar patologies greus, que poden ser urgents, i processos crònics, que requereixen un control estricte i puntual

Revisió oftalmològica Covid-19

Els especialistes en salut ocular de l’IMO adverteixen de les conseqüències irreversibles per a la visió que pot suposar per a alguns pacients postergar el seguiment i, en cas necessari, el tractament de processos oculars que, per la seva gravetat, com un despreniment de retina, requereixen atenció urgent o que, pel fet de ser malalties cròniques i degeneratives, com la DMAE o el glaucoma, requereixen un seguiment constant i un tractament periòdic, en molts casos interromput durant l'alerta sanitària per la covid-19.

Atenció especial als factors de risc

També cal parar esment en factors de risc, com la hipertensió ocular, la principal causa del glaucoma, o la diabetis, entre altres patologies sistèmiques amb conseqüències per a la salut visual. “En el cas de la pressió ocular elevada, la complicació pot derivar de la falta de seguiment per part de l'oftalmòleg, ja que el pacient pot precisar una estratègia terapèutica diferent, si el seu cas ho requereix, i, si no es fa un control, es pot posar en risc de manera irreversible el nervi òptic i la visió. A això, s'hi uneix el fet que el glaucoma no sol provocar dolor o altres símptomes que alertin el pacient que l'ull està patint un augment de la pressió. Per això, és imprescindible un seguiment periòdic per part de l'oftalmòleg”, explica la Dra. Sílvia Freixes, del Departament de Glaucoma de l’IMO.

Pel que fa als diabètics, “requereixen un control ocular exhaustiu els que han estat diagnosticats recentment, els insulinodependents i, especialment, els que pateixen retinopatia diabètica, conseqüència ocular greu de la malaltia, que causa pèrdua de visió per hemorràgies o un edema macular (acumulació de líquid a la zona central de la retina). Precisament, aquesta complicació de la diabetis també sol requerir tractament urgent, amb injeccions intravítries, làser o una cirurgia, per conservar la visió del pacient”, prossegueix Freixes.

Conseqüències del teletreball i l'abús de la visió de prop

A aquestes patologies greus, s’hi suma el repunt de simptomatologia lligada a processos com la fatiga visual i l'ull sec, conseqüències d’estar molt de temps davant de l'ordinador, en el cas del teletreball, o de l'ús lúdic de pantalles. “Malgrat que l'ull sec pot deure's a molts factors, en aquests casos s'associa, principalment, al fet que parpellegem amb menys freqüència quan ens trobem davant de les pantalles”, afegeix la Dra. Miriam Barbany, de l’àrea d'Ull Sec de l’IMO.

Quan fem servir pantalles, parpellegem amb menys freqüència, donant lloc a sequedat ocular

Per això, l'especialista recomana fer descansos visuals cada 20 minuts, apartant la mirada de la pantalla,  no fregar-se els ulls, evitar l’ús d’aires condicionats o utilitzar humidificadors i, que els usuaris de lents de contacte, en facin un ús i un manteniment correctes. Davant qualsevol símptoma d'ull sec, “és important la valoració de l'oftalmòleg, ja que detectar i tractar a temps aquesta malaltia i la seva causa pot evitar que els pacients presentin, a la llarga, complicacions com úlceres o ferides a la còrnia”.