Resolem els teus dubtes sobre miopia i despreniment de retina

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Miopía y desprendimiento de retina

La miopia es caracteritza per una mala visió dels objectes llunyans i actualment afecta el 25% de la població, encara que aquesta xifra varia segons la zona geogràfica i va en augment.

Tot i que es pot corregir amb ulleres, lents de contacte o amb una cirurgia per prescindir d'aquestes ajudes, les persones amb miopia, encara operades, presenten més risc de patir malalties oculars, algunes de greus, com el despreniment de retina.

A continuació, resolem els teus dubtes sobre miopia i despreniment de retina. No te les perdis!

1. Si tinc miopia, puc desenvolupar un despreniment de retina?

S'estima que més del 65% dels casos de despreniments de retina es donen en persones amb miopia.

Generalment, això és perquè l'ull miop és més allargat del que és habitual i, en alguns casos, presenta deformitats en la seva estructura, cosa que augmenta el risc que es formin forats o esquinços que donen lloc a un despreniment de retina.

Una dada important és que la incidència d’aquesta malaltia augmenta amb el nombre de diòptries, per exemple, les persones amb més de tres diòptries tenen deu vegades més risc de patir un despreniment de la retina.

I els alts miops (més de vuit diòptries) presenten un risc encara més gran, que es multiplica fins al 60% en persones amb més de deu diòptries.

Això passa perquè l'ull sol estar encara més allargat respecte a un miop amb menys diòptries i les estructures del seu interior s'estiren i debiliten, i donen lloc a complicacions oculars que poden ser molt greus.

L'ull miop és més allargat del que és habitual i això pot donar lloc a alteracions oculars

2. Soc miop, com puc prevenir un despreniment de retina?

Poc hi podem fer, perquè la miopia està lligada a les característiques anatòmiques de l'ull. Dit això, cal tenir en compte, també, que els ulls dels alts miops poden continuar creixent més enllà dels cinquanta anys, aproximadament, i això pot provocar canvis en les estructures internes de l'ull.

Per això, les persones amb miopia, amb més de cinc o sis diòptries, han d'acudir a revisions periòdiques amb l'oftalmòleg per detectar a temps qualsevol símptoma visual, atès que alguns poden passar desapercebuts perquè no causen dolor o una pèrdua important de visió al principi.

En el cas del despreniment de retina, els símptomes més comuns són:

  • l'aparició brusca de cossos o mosques flotants (especialment si el seu nombre augmenta)
  • centelleigs o flaixos (amb els ulls oberts o tancats i quan els movem) i
  • veure una “cortina” o “ombra” negra que cau al camp visual.

En cas de tenir algun d'aquests símptomes és molt important demanar visita amb un oftalmòleg expert en retina.

El Dr. José García Arumí, expert en retina de l’IMO Grup Miranza, explica la relació entre la miopia i el despreniment de retina.

3. Si em faig una cirurgia refractiva, per deixar de dependre de les ulleres, tindré menys risc de despreniment de retina?

La cirurgia refractiva és una solució molt demanada per les persones amb miopia, perquè permet tenir més comoditat visual. No obstant això, és important tenir en compte que, encara que ja no usin ulleres o lents de contacte, l'ull continua sent miop des d'un punt de vista anatòmic.

Per això, a l’IMO Grupo Miranza insistim que aquest grup de pacients segueixi revisions periòdiques amb l'oftalmòleg, malgrat que ja no necessitin ulleres o lents de contacte.

4. Quan ja hi ha despreniment de retina, com es pot tractar?

L'ideal és poder detectar precoçment algunes de les alteracions inicials que poden donar lloc a un despreniment de retina, com els esquinços o els forats en aquesta zona de l'ull, perquè així podem tractar-les a temps i evitem danys més grans.

Quan es produeix el despreniment de retina el tractament és sempre quirúrgic. Els cirurgians especialitzats en retina coneixen molts tipus de tècniques, que els permeten donar solucions personalitzades als pacients amb aquesta malaltia.

Per exemple, a l’IMO Grup Miranza, en molts casos, es practica la cirurgia des de l'exterior de l'ull (cirurgia escleral), de manera menys invasiva i amb molt bons resultats visuals. D'altra banda, també duem a terme la cirurgia típica del despreniment de retina, la vitrectomia, una intervenció que els experts de l’IMO Grup Miranza fa més de trenta anys que practiquem amb molt bons resultats.

Afortunadament, aquest fet ha permès que molts pacients amb malalties de la retina que antigament perdien irremeiablement la vista l'hagin pogut recuperar o mantenir.